Overleven op drakeneiland - Rood, Lydia, 1957- (Wommelgem : Van In, 2013)
Mark vindt zichzelf avontuurlijk, maar de omgeving oordeelt: 'slecht opgevoed'. Daarom moet hij naar Drakeneiland, een strafkolonie waar meer kinderen wonen. Ieder heeft er zijn eigen taak en er zijn wetten: de Parlevinkers spreken recht, het dagelijks nieuws wordt verzorgd door de Tamtam. Mark wordt 'spellier' (spelmaker). Het verhaal bestaat uit 24 korte hoofdstukjes, verdeeld in tekstblokken; brede marges. Per twee hoofdstukken een paginagrote, grijze pentekening; op de schutbladen is een overzichtkaartje opgenomen. De achtergronden van de kinderen zijn vaag, ze blijven typetjes. Van Mark weten we alleen zijn vergrijp: onder andere kikkers kweken in bad, en het feit dat zijn moeder overspannen is. Zonder uitleg wordt Mark weggebracht, en het verhaal eindigt na de succesvolle speurtocht min of meer open, met een voorproefje van het vervolg (mei 2007). Ondanks de snelheid en oppervlakkigheid een wensvervullend, opgewekt verhaal zonder volwassenen, dat onnadrukkelijk aangeeft dat je je eigen verantwoordelijkheid hebt, en dat kinderen veel aankunnen.
Leeftijd: 10+