Bokskampioen voor altijd! - Hokke, Henk, ....-; Van Hout, Mies, 1962- (Wommelgem : Van In, 2013)
De 8-jarige Diederik wordt dagelijks op weg naar school bedreigd door twee opgeschoten jongens; ook wordt hem geld afgeperst waarvoor hij moet stelen. Een nieuw klasgenootje, Louise, krijgt lucht van het gebeuren. Ze roept 'de hulp' in van haar broer, een bokskampioen. Deel uit de serie 'Villa Alfabet Oranje' voor groep drie en vier, ontwikkeld naar de ideeën van Aidan Chambers: technisch en inhoudelijk afgestemd op jonge, vlotte lezers, met meer 'lagen' in het verhaal. Zij kunnen met behulp van schematische 'villa-kamer'-vragen en een e-mail van de auteur reflecteren op taal, inhoud en emoties. Op gevoelige, inleefbare manier wordt hier het thema pesten verwoord. De indeling in hoofdstukken, de ruime bladspiegel, de korte zinnen, het schreefloze lettertype, de eenvoudige woorden en de tegenwoordige tijdsvorm verhogen de leesbaarheid. Grote en kleine zwart-wittekeningen ondersteunen de sfeer. In de tekst (AVI 8; AVI-nieuw M5, CLIB 6*) staan verwijzingen naar de (ethische) vragen die de auteur achter in het boek aan de lezer stelt om hem te stimuleren na te denken en een standpunt in te nemen. Geschikt voor groepsbespreking.
Leeftijd: 7+
Keywords: Boksen; Pesten; Vriendschap