Ik heet Olivia en daar kan ik ook niets aan doen - Schmitz, Jowi, ....- (Wommelgem : Van In, 2013)
De moeder van de 10-jarige Olivia (ik-figuur) is overleden. Samen met haar vader is ze vanuit Friesland vertrokken naar een ander deel van Nederland. Ze wonen in een boot in de tuin van de kapsalon waar Olivia's vader werkt. Ze hebben het allebei moeilijk. Olivia vindt het lastig aansluiting te vinden bij de kinderen in haar klas en heeft alleen Sasha als vriend. Haar vader huilt om alles en vindt troost bij Sonja, die boven de kapsalon woont. Olivia accepteert Sonja niet, ze mist haar opa en oma, komt in de puberteit en weet zich geen raad. Haar enige houvast is de vrijdag, want dan bakt ze samen met haar vader cake. Maar zelfs dat is tijdelijk. Aangrijpend boek over een meisje dat zich totaal verloren voelt na de dood van haar moeder. Goede uitwerking van de hoofdpersonages. Tussen de regels door voel je als lezer de emotie en spanning die er hangt. Toch is het boek luchtig geschreven, met hier en daar een humoristische noot. Prettig leesbaar; korte hoofdstukken. Aantrekkelijk foto-omslag. Dit is de eerste jeugdroman van de schrijfster, die als (theater)criticus verbonden was aan onder andere NRC Handelsblad en de Volkskrant en eerder twee romans voor volwassenen publiceerde.
Leeftijd: 12+
Keywords: Afscheid nemen; Dood; Ouders