Exact communiceren : richtlijnen voor de communicatie over natuurwetenschappelijk onderzoek. - van der Laan, R., ....- (Arnhem : Syntax Media, 2011)
Dit boek is samengesteld voor studenten van het middelbaar, hoger technisch en natuurwetenschappelijk en wetenschappelijk onderwijs om als leidraad te dienen bij schriftelijke en mondelinge communicatie over natuurwetenschappelijk onderzoek. Bij het uitvoeren van natuurwetenschappelijk werk speelt de communicatie een belangrijke rol (overleggen, vergaderen, experimenten rapporteren, telefoongesprekken voeren, verslagen schrijven, brieven en e-mailtjes opstellen enz.). Er is dan ook een duidelijke vraag vanuit het beroepenveld om de studenten de vaardigheid van effectieve communicatie bij te brengen. In dit boek zijn enkele richtlijnen opgenomen om dit mogelijk te maken. Gekozen is voor een indeling in schriftelijke en mondelinge communicatie. Schriftelijk rapporteren van experimenten, een stukje literatuuronderzoek en het schrijven van een uitgebreid verslag komen aan de orde. Na de zakelijke communicatie beschrijft de auteur het presenteren door middel van een voordracht, met een poster en met een website. Als laatste geeft hij een aantal richtlijnen over werkoverleg en vergaderen. De 6e druk is op enkele punten verbeterd. Ook zijn er meer voorbeelden toegevoegd.
1. het waarom van communicatie - 2. labjournaal en meetrapport - 3. algemene rapportagetechniek - 4. taalkundige richtlijnen - 5. illustraties - 6. het practicumverslag - 7. literatuurstudie - 8. het uitgebreide verslag - 9. zakelijke communicatie - 10. de presentatie - 11. overleg en vergaderen - bijlagen: 1. vaak fout gespelde woorden - 2. veelgebruikte Engelstalige woorden - 3. toetspunten voor een goed verslag
Keywords: Natuurwetenschappen; Rapporteren; Wetenschappelijk onderzoek