Chemische analyse - Van der Meer, A. G. A., ....- (Utrecht : Syntax Media, 2013)
Dit boek beschrijft de meest voorkomende methoden van chemische analyse en de bijbehorende meetprincipes. Deze uitgave is vooral bedoeld voor gebruik in de hogere jaren van de middelbare laboratoriumopleiding, maar is evengoed bruikbaar voor de meer ervaren laboratoriummedewerker ter verbreding van zijn of haar kennis. Veel aandacht is uitgegaan naar de leesbaarheid en het beeldmateriaal in kleur. Het boek wordt ondersteund door een website.
Breed overzicht van de meest voorkomende chemische analysemethoden en technieken. Methoden en technieken zoals zuur/base titraties, oxidimetrie, argentometrie, UV-VIS spectrometrie, atomaire absorptiespectrometrie, infrarood-, massa- en kernmagnetische resonantie-spectrometrie, elektrochemische bepalingen en moderne scheidingsmethoden komen aan de orde. De auteurs besteden ook aandacht aan monstervoorbewerking en foutenanalyse. Het brede overzicht gaat wel ten koste van de diepgang. Van een aantal meetprincipes wordt een beknopte achtergrond gegeven; voor echt begrip heeft de lezer een uitvoeriger beschrijving nodig. Maar de klassieke analysemethoden zoals acidimetrie zijn prima beschreven. In het massaspectrometriehoofdstuk komt helaas een aantal fouten voor. Het boek is voorzien van oefenopgaven; de uitwerkingen zijn op www.mlochemie.nl te vinden. Bedoeld als studiemateriaal voor de hogere jaren van de middelbare laboratoriumopleiding; ook geschikt als naslagwerk voor de lezer die snel een overzicht wil krijgen van de chemische analyse.
Samenvoeging en grondige herziening van Analytische chemie voor het MLO en Instrumentele analyse voor het MLO
Keywords: Analytische chemie -- Hoger onderwijs