Meten is weten; gissen is missen : precisie bij de geriatrische evaluatie - Vandewoude, Maurits, ....-; Perkisas, Stany, ....- (Mechelen : Wolters Kluwer business, 2013)
In een medisch-professionele context omgaan met ouderen betekent geconfronteerd worden met multipathologie. Het is eigen aan de geriatrische patiënt om zich in een acute situatie op atypische wijze te presenteren. Hierdoor is het dikwijls moeilijk voor de gezondheidswerker om het overzicht te houden. In een meer chronische situatie kan men ook vaak spreken over een algemene achteruitgang van de toestand, zonder dat duidelijk uitlokkende facturen kunnen geïdentificeerd worden. Hier dient men terug te vallen op het brede scala aan screeningsinstrumenten die voorhanden zijn, immers: meten is weten en gissen is missen. In dit cahier is geprobeerd de meest gebruikte en nuttige screeningstesten op een overzichtelijke wijze weer te geven. In deze publicatie zijn een belangrijk aanal nieuwe instrumenten opgenomen met ruimte aandacht voor het concept 'frailty'.
Keywords: Geriatrie -- Evaluatie; Geriatrie