Afscheid en verlies. - Eyckerman, Jaklien, ....- (Oostkamp : Eskabee, 2013)
Ben je soft als je huilt? Wanneer ga je dood? Kindervragen gaan over alle levensthema's, zijn vaak onverwacht, kennen veel kleurtjes, zijn vaak spontaan, buitengewoon eerlijk en direct. Achter die vragen gaan allerlei beelden schuil: beelden die het kind helpen, maar ook beelden die het kind kunnen blokkeren. Dit deel uit de serie '100 kindervragen'* gaat over afscheid en verlies, over rouw en verdriet en de ingewikkelde veelheid van menselijke emoties die deze heftige gevoelens kunnen oproepen. Door de thematiek te behandelen aan de hand van honderd realistische vragen, maar ook via honderd empathische, de vraag serieus nemende antwoorden wordt er een rijk palet van begripsvorming, verwerkingsmogelijkheden en inzicht aangereikt waarmee niet alleen kinderen, maar ook volwassenen (o.a. ouders, leerkrachten) in ontwikkelende zin verder kunnen. De deeltjes zijn vormgegeven volgens een helder, overzichtelijk, uitgekiend format: duidelijke vragen, begripvolle, reële, ter zake doende antwoorden en veel passende kleurenfoto's en enkele stripachtige kleurenillustraties. De informatieve tekstblokjes (deels met steunkleur) in grote letters zijn beknopt en lenen zich ervoor om in gesprek te gaan met kinderen vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.
Kan je ziek worden van verdriet? Mag je nog plezier maken als er iemand bij je thuis erg ziek is? Is het jouw schuld als je mama en papa scheiden? Hebben papa's nooit verdriet? Antwoord op deze en vele andere vragen over afscheid en verlies in verschillende omstandigheden (ziekte, overlijden, echtscheiding etc.).
Keywords: Afscheid nemen; Rouwproces -- Kinderen; Verdriet -- Kinderen; Gevoelens-Gedrag