Inspireren tot medeverantwoordelijkheid : themagecentreerde interactie (TGI) als methodiek voor effectief leiderschap - Van de Braak, Ineke, ....- (Amsterdam : Boom/Nelissen, 2011)
Te midden van de veelheid aan uitgaven over leidinggeven valt dit boek op. Het behandelt een model dat concreet houvast biedt in deze tijden van snelle veranderingen én ruimte biedt voor de ontwikkeling van medewerkers. De methode is de Themagecentreerde Interactie (TGI), oorspronkelijk ontwikkeld door een naar Amerika gevluchte Duitse psychoanalytica. Vanuit een basis van waarden en opvattingen biedt het een concrete methode voor het leidinggeven aan groepen en teams, waarbij medewerkers worden gestimuleerd in zelfsturing. De auteur – werkzaam als adviseur en trainer – geeft een duidelijke uitwerking en toepassing van de methodiek. De lezer zal zich herkennen in de inleiding over leiderschap in de huidige tijd. Daarna gaat over de samenhang tussen leiderschap en zelfsturing en de rol van de leidinggevende, met aandacht voor participerend leiderschap. Gezamenlijk integraal verantwoordelijkheid nemen kan via toepassing van het model dat met name ingaat op Ik, Wij en de Omgeving. Thema's stimuleren het lerend samenwerken in teams. Het boek bevat korte voorbeelden en gerichte vragen ter overdenking.
Organisaties zijn steeds meer open systemen geworden, met veel invloeden van buitenaf. De concurrentie is hoog, de klanten zijn veeleisend. De druk om resultaten te behalen – vaak op korte termijn – is groot. Zelfsturing van medewerkers is in zo'n context van cruciaal belang. Als leidinggevende is het de kunst om de juiste maat in leiderschap te vinden. Je moet ervoor zorgen dat medewerkers de ruimte krijgen voor eigen verantwoordelijkheid én dat zij deze ook daadwerkelijk nemen. Maar hoe doe je dat? Hoe bevorder je dat medewerkers met elkaar een visie op het werk ontwikkelen en dat ze deze visie in de dagelijkse praktijk waarmaken? Hoe nodig je hen uit om hun talenten en mogelijkheden ten volle in te zetten? En hoe stimuleer je hen zich niet alleen op hun eigen taak te richten, maar ook verantwoordelijkheid te nemen voor effectieve samenwerking? Dit boek biedt een houvast om concrete stappen te zetten in het ontwikkelen van een leiderschapsstijl die medewerkers inspireert. De Themagecentreerde Interactie (TGI) vormt hierbij het uitgangspunt. Dit systeem van waarden en opvattingen biedt een concrete methodiek voor het leiden van jezelf en anderen.
Keywords: Leidinggeven