Mindful omgaan met kinderangsten : lang leve de angst - Benoit, Veronique, ....-; Persoons, Berti, ....- (Leuven : Acco, 2011)
In dit boek maakt Panteleimon een gewaagde reis vanuit de middeleeuwen naar het jaar 2020. Best spannend, avontuurlijk, zelfs beangstigend. Dankzij mindfulness en de wijze raad van o.a. Vero de kluizenaar slagen Panteleimon, Harlemoet de hofnar en zijn ouders erin om met niet-oordelende wijsheid en mededogen hun angsten te onderkennen, te accepteren en te overwinnen. De verhalen die samen toch één geheel vormen, zijn opgebouwd rond de ‘normale' kinderangsten. Die horen nu eenmaal bij elke ontwikkelingsfase. Dit boek biedt jou en de kinderen niet enkel vele meditatieve vaardigheden aan, maar ook inzichten en tips uit andere psychologische stromingen.
Een gezonde dosis angst is wenselijk. Het waarschuwt je voor naderend onheil. Angst hoort dus bij de ontwikkeling van kinderen, maar ze zullen je niet altijd vertellen waar ze bang voor zijn. Soms vinden ze de juiste woorden niet, of herkennen ze de angstsignalen niet. Kinderen kunnen gebukt gaan onder hun angsten en slagen er moeilijk in ze te overwinnen. Hierdoor verliest hun leven aan kwaliteit. Dit boek verkent eerst de normale angsten van kinderen die naar de lagere school gaan. Soms echter kunnen ze door angsten overspoeld worden in situaties waar dat niet nodig is. Dit boek suggereert een aantal aanpakmogelijkheden die je zelf kunt uitproberen. Aan de hand van verhalen, opgebouwd rond diverse kinderangsten, ontdekken we hoe deze mindful kunnen worden aangepakt, door middel van meditatie, relaxatie en inzichten uit de cognitieve gedragspyschologie. Het boek gaat diep in op preventie. Het behandelt ook pathologische angststoornissen, zonder ze echter uit de diepen, en richt zich tot al degenen die dicht bij de kinderen staan: ouders, grootouders, opvoeders en leerkrachten.
Keywords: Kinderangsten; Mindfulness -- Kinderen