Slim maar... : help kinderen hun talenten benutten door het executieve functies te versterken. - Dawson, Peg, ....-; Guare, Richard, ....-; Scheen, Wouter, ....- (Amsterdam : Hogrefe, 2013)
Er is niets frustrerender dan slimme, getalenteerde kinderen steeds weer te zien worstelen met simpele taken als huiswerk, opruimen of aankleden. Of met het omgaan met teleurstelling of boosheid. Recent onderzoek laat zien dat deze kinderen tekortschieten in executieve functies. Executieve functies maken het mogelijk om rationele beslissingen te nemen, imulsen onder controle te houden en te kunnen focussen op wat belangrijk is. Verminderde executieve functies leiden tot problemen met doelgericht gedrag. Dat komt voor bij kinderen met ADHD, autisme, leerstoornissen en niet-aangeboren hersenafwijkingen. In Slim maar ... hebben Peg Dawson en Richard Guare baanbrekend onderzoek vertaald naar uiterst praktische adviezen en tips. Met behulp van werkbladen, vragenlijsten en uitgebreide leeftijdsgebonden informatie kunnen ouders en professionals voor elk kind een specifiek en effectief actieplan opstellen. * Herken de sterke en zwakke punten bij kinderen * Gebruik activiteiten en spelletjes om specifieke vaardigheden te trainen * Oefen dagelijkse routines zoals aankleden, huiswerk maken, naar bed gaan * Leer kinderen strategieën om beter met andere kinderen om te gaan * Help kinderen zich minder angstig en meer zelfverzekerd te voelen.
De auteurs zijn (neuro)psychologen in de Verenigde Staten en houden zich bezig met de vraag waarom sommige slimme en getalenteerde kinderen (bijvoorbeeld kinderen met autisme en ADHD) niet kunnen omgaan met eenvoudige dagelijkse taken als opruimen en huiswerk. Deze kinderen schieten tekort in hun 'executieve functies' (hogere controlefuncties van de hersenen, die het mogelijk maken te focussen op hetgeen van belang is, impulsen onder controle te houden en rationele beslissingen te nemen). De auteurs vertalen de uitkomsten van het onderzoek naar tal van praktische adviezen en tips voor ouders en professionele hulpverleners. Met behulp van diverse praktische hulpmiddelen geeft het boek de mogelijkheid om per kind specifieke, individuele en effectieve werkplannen op te stellen. Herkenning van sterke en zwakke punten, vaardigheidtraining en het aanleren van strategieën zijn hierbij centrale punten. In indeling, taalgebruik en lay-out is het boek zeer gebruikersvriendelijk.
Keywords: Uitvoerende functies -- Kinderen; Gedrag