De grote slachting 1914-1919 - Tardi, Jacques, 1946-; Verney, Jean-Pierre, ....- ([S.l.] : Casterman, 2010)
In De grote slachting keert Tardi terug naar het centrale thema in zijn werk: de Eerste Wereldoorlog. Hij beschrijft het vier jaar durende bloedbad door de ogen van een Franse frontsoldaat, die zich van meet af aan geen enkele illusie maakt en beseft dat de oorlog louter een kwestie van overleven is. Nooit eerder diepte Tardi zijn thema zo grondig uit, en voor het eerst doet hij dat in kleur. Naast een chronologisch oorlogsverslag in stripvorm bevat het boek ook een uitgebreide documentatie, op Tardi's verzoek samengesteld door historicus Jean-Pierre Verney. Een sleutelboek in een belangwekkend oeuvre.
In dit stripalbum neemt Tardi een eerder thema op: de Eerste Wereldoorlog. In dit album kiest hij echter ook voor inkleuring van de tekeningen. Naarmate de oorlog gruwelijker wordt en de toekomst voor de soldaat die de naamloze verteller is steeds minder rooskleurig aan het worden is, nemen ook de donkere kleuren de overhand en blijven alleen de gruwelijkheden in kleur. Op een af en toe humoristisch, soms cynische manier vertelt de Franse soldaat zijn belevenissen tijdens de oorlog in groot detail, waardoor het verloop van de strijd goed te volgen is. Een in groot detail getekend en met veel zorg geletterd verhaal, waarvoor veel onderzoek is gedaan. Het boek bevat achterin bijna veertig bladzijden geschiedschrijving over de oorlog van de hand van een geschiedkundige; dit deel is geïllustreerd met zwart-witfoto's. In combinatie met het verhaal geven deze bladzijden de harde realiteit van de oorlog goed weer en krijg je een goed beeld van het historische verloop van de strijd. Voor liefhebbers van goed getekende scenariostrips en krijgsgeschiedenis. Vanaf ca. 15 jaar.
Keywords: Graphic novel; Historische literatuur; Stripverhalen; Wereldoorlog I