Loopgravenoorlog 1914-1918 - Tardi, Jacques, 1946-; van de Weijer, René, ....- ([S.l.] : Casterman, 1993)
Tardi vat in dit verhaal op een tragische manier de afslachting van een hele generatie samen. Het boek dompelt je onder in een van de gewelddadigste oorlogen ooit - de 1e Wereldoorlog.
Met indrukwekkende zwart-wit beelden geeft Tardi in deze omvangrijke uitgave in stripvorm een indringend beeld van de Eerste Wereldoorlog. Aan de hand van in elkaar overlopende petits histoires, die alle onherroepelijk eindigen met een roemloze dood, onstaat een dramatische visualisering van deze waanzinnige loopgravenoorlog. Tardi leeft zich zoveel mogelijk in de angsten en omstandigheden van de gewone soldaat in, in hoe zij opgesloten waren tussen de vijand en hun eigen gendarmes en bevelhebbers en in de zinloosheid van deze slecht georganiseerde oorlog, die uitliep op een miljoenenmoord, waarvan weinig meer overbleef dan heldenverhalen en in Frankrijk alleen al bijna 1000 hectaren militaire kerkhoven. Tardi vertelt zijn verhalen met scherpe karakteriseringen, indringende details en nauwelijks ingehouden verontwaardiging. Het samenspel van visueel- en schrijftalent levert een boeiend geheel op met diepgang vooral voor volwassen lezers. De uitgave is voorzien van inleidend kommentaar door de schrijver en een biblio- en filmografie.
Keywords: Graphic novel; Historische literatuur; Stripverhalen; Wereldoorlog I