Passend onderwijs voor begaafde leerlingen. - Drent, Sylvia, ....-; van Gerven, Eleonoor, ....- (Assen : Van Gorcum, 2012)
'Passend onderwijs voor begaafde leerlingen' is de opvolger van het succesvolle boek 'Professioneel omgaan met hoogbegaafde leerlingen in het basisonderwijs'. In dit boek gaan de auteurs uit van de alledaagse onderwijspraktijk in het reguliere basisonderwijs waarin leraren gedifferentieerd onderwijs bieden maar tevens grenzen ervaren van wat redelijkerwijs haalbaar is in hun eigen groep. De auteurs benaderen onderwijs aan begaafde leerlingen vanuit een oplossingsgericht perspectief en zien begaafde leerlingen daarom niet als zorgenkinderen maar als kansleerlingen.
In negen hoofdstukken komen alle facetten van het omgaan met begaafde leerlingen op de reguliere basisschool aan de orde. Het boek is opgedeeld in drie delen. Deel 1: Verkenning • Wat is begaafdheid? • Herkennen van kenmerken van begaafdheid • Van educatieve behoefte naar een handelingsplan Deel 2: Interventies • Slimme kleuters • Vervroegde doorstroming • Compacting van de reguliere leerstof • Verrijkingsonderwijs in groep 3-8 Deel 3: Speciaal • Onderpresteren • Begaafd maar wel moeite met leren
Keywords: Hoogbegaafde kinderen -- Onderwijs