Acceptance en commitment therapie : veranderingen door mindfulness, het proces en de praktijk - Hayes, Steven, ....-; Strosahl, Kirk, 1950-; Wilson, Kelly, ....- (Amsterdam : Pearson, 2012)
Sinds de publicatie van het eerste rudimentaire werk is Acceptance en Commitment Therapie uitgegroeid tot een breed toegepaste methode om mensen te helpen te veranderen. Dit boek geeft de definitieve omschrijving van ACT en is geschreven door de grondleggers ervan. Met een enorme vooruitgang in de klinische toepassingen, de theorieopbouw en onderzoek in de tweede uitgave is het boek nu veel therapeut-vriendelijker en toegankelijker geworden. De nadruk ligt nu vooral op het bereiken van psychologische flexibiliteit. ACT is gebaseerd op het idee dat psychologische starheid de voornaamste oorzaak is van depressie, angst en vele andere vormen van menselijk lijden. ACT probeert mensen te helpen los te komen van een overmatige neiging tot een probleemoplossende denkwijze, en om meer open, geconcentreerd en betrokken te zijn in het leven. De auteurs beschrijven effectieve, vernieuwende manieren om psychologische flexibiliteit te verkrijgen dankzij de opsporing en aanpak van zes sleutelprocessen: defusie, acceptatie, aandacht voor het huidige moment, perspectiefinname, waarden en toegewijde ACTie. In het boek zijn voorbeelden van therapeutische oefeningen en dialogen tussen therapeut en cli?nt opgenomen. Er wordt meer aandacht besteed aan het therapeutische proces van moment tot moment. In deze tweede uitgave worden mindfulness, de therapeutische band, relationele oefeningen, casusformulering en het verband tussen ACT en cognitieve gedragstherapie uitgebreid behandeld. Ook wordt ingegaan op het onderzoeksraamwerk dat ten grondslag ligt aan de voortdurende ontwikkeling van ACT en op hoe de wetenschap zich in de toekomst zou kunnen ontwikkelen.
Eerder verschenen o.d.t.: ACT : een experiëntiële weg naar gedragsverandering
Keywords: ACT; Mindfulness