Acceptatie en commitmenttherapie in de praktijk : een heldere en toegankelijke introductie op ACT - Harris, Russ, ....-; Ruijs, Marie-Christine, ....- (Amsterdam : Hogrefe, 2013)
Dit boek is alles wat je nodig hebt om stap voor stap met ACT aan de slag te gaan Acceptatie en commitmenttherapie (ACT) is een bewezen effectieve behandeling van depressie, angst, stress, verslaving, eetstoornissen, schizofrenie, borderline en ander psychisch lijden. De laatste jaren zijn er dan ook talloze publicaties over ACT verschenen. Helaas zijn vele daarvan tamelijk complex en theoretisch. Acceptatie en commitmenttherapie in de praktijk is een uiterst toegankelijke introductie op deze indrukwekkende therapievorm. In een onderhoudende stijl en met zo min mogelijk jargon legt Russ Harris de onderliggende processen uit en beschrijft hij de belangrijkste behandelstrategieën en -technieken. Letterlijke transcripties van therapiesessies en talloze oefeningen, metaforen en werkbladen maken dit boek de ideale manier om ACT sessie voor sessie in de praktijk toe te passen. Acceptatie en commitmenttherapie is de ideale introductie voor therapeuten die kennis willen maken met ACT. Maar ook voor meer gevorderden biedt het inspirerende nieuwe inzichten en handvatten. * Leer de zes kernprocessen van ACT toepassen * Creëer je eigen mindfulnesstechnieken * Overwin weerstand en motiveer zelfs de meest ongemotiveerde cliënten * Gebruik ACT-technieken om daadwerkelijk gedragsverandering te bereiken * Bouw sterke therapeutische relaties op
ACT ofwel Acceptatie en Commitmenttherapie is het centrale thema van dit boek. Hoewel deze vorm van therapie al twintig jaar bestaat, begint die nu pas meer bekendheid te krijgen. ACT wil je in contact brengen met wat er toe doet in je leven, wie je verlangt te zijn. Hierbij zijn mindfullnesvaardigheden erg belangrijk. Heel belangrijk zijn ook de zes kernprocessen, de zogenoemde Act-hexaflex, te weten contact maken met het huidige moment, defusie (oftewel kijken naar je denken), acceptatie (jezelf openstellen), zelf als context (puur bewustzijn), waarden (weten wat er toe doet), verbonden actie (doen wat je moet doen). Deze processen worden uitvoerig besproken en met voorbeelden uit een therapie duidelijk gemaakt. Met deze vorm van therapie die toch andere accenten legt dan wat veelal gebruikelijk was, zijn vele vormen van psychisch lijden te verlichten.
Keywords: ACT