De zeven grootste raadsels van de wiskunde - Van den Brandhof, Alex, ....-; Van Der Veen, Roland, ....-; Van de Craats, Jan, 1944- (Amsterdam : Bakker, 2013)
Op 24 mei 2000 presenteerde het Amerikaanse Clay Mathematics Institute tijdens een plechtige bijeenkomst in het Collège de France in Parijs een lijst met de zeven grootste onderzoeksvragen van de moderne wiskunde: de millenniumproblemen. Voor de oplossingen reserveerde het instituut een bedrag van zeven miljoen dollar: een miljoen voor eenieder die als eerste een millenniumprobleem weet op te lossen. In 2003 was het raak: de Rus Grigori Perelman wist het zogeheten Poincaré-vermoeden te bewijzen, een van de grootste doorbraken in de wiskunde ooit. Het duurde echter nog tot 2010 voor het prijzengeld officieel aan Perelman werd toegekend: het kostte experts jaren voor zij het bewijs van Perelman volledig hadden gecontroleerd. Perelman bleek echter niet ge?nteresseerd te zijn in het geld. 'Ik heb alles wat ik hebben wil,' zo verklaarde hij. De overige zes millenniumproblemen wachten nog altijd op een oplossing. De zeven grootste raadsels van de wiskunde geeft de lezer op een toegankelijke manier een kijkje in de complexe, maar zeer fascinerende wereld van het hedendaagse wiskundeonderzoek.
In 2000 werd zeven keer een miljoen dollar uitgeloofd voor het oplossen van elk van de zeven grootste problemen uit de wiskunde. Een van die raadsels is inmiddels opgelost, de andere zes staan nog open. De ondertitel 'los ze op en word miljonair' is uiteraard een grap, omdat alleen een zeer gespecialiseerd wiskundige dat zal kunnen. Maar het blijkt wonderwel goed mogelijk uit te leggen wat de wiskundige problemen inhouden. De vier auteurs, de een meer wiskundig onderzoeker, de ander meer wetenschapsjournalist, schetsen zeer helder hoe ver je met begrijpelijke wiskunde komt en waar de redeneringen vastlopen. De werkwijze van topwiskundigen, die vaak resultaten uit het ene deelgebied combineren met die uit een andere hoek, is vlot beschreven. Pittige kost, maar ook heel inspirerend.
Keywords: Wiskunde (algemeen).