Getallen zijn je beste vrienden : ontboezemingen van een nerd - Van der Noort, Vincent, ....- (Amsterdam : Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2011)
Over vierkanten die ervan dromen een cirkel te zijn en priemgetallen die toeslaan wanneer je ze het minst verwacht. Over wiskundigen die vissen het leven redden en slijmzwammen inzetten om metronetwerken te bouwen. Over een mysterieus ding genaamd E8 dat zo mooi is dat niemand het ooit in zijn geheel heeft gezien. Iedereen heeft wiskunde gehad op school, en de een bewaart daar betere herinneringen aan dan de ander. In Getallen zijn je beste vrienden komen in puzzels, doe-het-zelf- tips en verhalen de onbekendere leuke, mooie en geheimzinnige kanten van de wiskunde tot leven. Als u zich altijd (of nooit) hebt afgevraagd waarom wiskundigen van slechte woordgrappen houden, hoe je een vierdimensionale kubus maakt en wat die te maken heeft met sudoku s, waarom 6 een volmaakt getal is of hoe het sprookje van de gulden snede afloopt, dan is dit boek voor u.
Een enthousiaste wiskundige vertelt allerlei verhalen over patronen, getallen, spelletjes, wiskunde en dieren, statistiek, van alles wat met wiskunde te maken heeft. Hij doet dat duidelijk en levendig. Een verhaal over een dammer en een schaker die tegen elkaar spelen, ieder met zijn eigen regels, illustreert de denkwijze in de speltheorie. Een verhaal over uitdrogende komkommers laat aan schoolboekenschrijvers zien wat helpt bij het begrijpelijk maken van opgaven. Een voorbeeld over de kans om een collega met zijn zoon of met zijn dochter tegen te komen geeft aan hoe verraderlijk statistiek is. Sommige verhalen zijn bekend, maar ook die worden bijzonder smeuïg opgediend. Meestal is Van der Noort, gepromoveerd wiskundige en wiskundedocent, bijzonder origineel. Uit dit boek leer je geen wiskunde voor een proefwerk, maar krijg je veel mee van waarom wiskunde leuk, nuttig, en spannend is. Iedere wiskundedocent zou dit boek moeten lezen, en moeten kijken of hij of zij iets van het enthousiasme in de klas kan overbrengen. Ook veel niet-wiskundigen zullen hier veel plezier aan beleven.
Keywords: Wiskunde (algemeen).