(Op)nieuw geleerd, oud gedaan : over het lerend vermogen van mensen met dementie - Dirkse, Ruud, ....-; Kessels, Roy, ....-; Hoogeveen, Frans, ....- (Utrecht : Kosmos, 2013)
Het boek bestaat uit twee delen. In de eerste 100 pagina's van het boek wordt de werking van het brein/geheugen uitgelegd, wordt uitleg gegeven over de aantasting van de hersenen bij verschillende vormen van dementie en de invloed daarvan op het lerend vermogen. Vervolgens worden verschillende vormen van leren van mensen met dementie uitgelegd. In het tweede deel van het boek staan 67 praktijkverhalen centraal. Deze praktijkverhalen gaan over thema's als: - gedrag - communicatie - omgang met moderne hulpmiddelen - zelfredzaamheid - activiteiten De praktijkverhalen zijn aangeleverd door familieleden en zorgverleners van mensen met dementie en worden vaak voorzien van een toelichting door de auteurs. Ook staan bij de praktijkverhalen veel foto's. Het boek bevat ook één bijzonder en persoonlijk voorbeeld, waarin Irmgard van Dixhoorn beschrijft dat haar moeder ondanks een jarenlang aanwezige en progressieve dementie, toch nog zelfstandig woont in een aanleunwoning. De toepassing van het lerend vermogen speelt hier een rol in.
Met de nieuwste inzichten en praktische tips voor familie en verzorgenden
Keywords: Dementie