Dichterbij : wegen en overwegen in het sociaal werk - Van Deur, Heleen, ....-; Scholte, Margot, ....-; Sprinkhuizen, Ard (A. M. M.), 1957-; Felten, Hanneke, ....- (Bussum : Coutinho, 2018)
Stelselwijzigingen binnen zorg en welzijn hebben voor het werk van (toekomstige) sociale professionals ingrijpende gevolgen. Vanuit de inzet van eigen kracht en het netwerk van de cliënt, werkt de nieuwe sociale professional outreachend, teamgericht en dicht bij de burger aan passende maatschappelijke ondersteuning. ‘Dichterbij' is de naam van de methodiek die de startfase van hulp- en dienstverlening én het vervolg ondersteunt. Hiervoor is een praktijktheorie uitgewerkt waarvan een praktisch handelingsmodel afgeleid is. In dit handelingsmodel komt de samenhang tussen beroepshouding, activiteiten en een reeks van technieken tot uitdrukking. Globaal draait het in elk contact met de cliënt om een aantal kernvragen: Hoe staat de situatie ervoor? Welke oplossingen dienen zich aan? Wat is de beste stap die we kunnen zetten? En hoe reageert de cliënt en/of het cliëntsysteem op deze aanpak? Allerhande hulpmiddelen ondersteunen de werkwijze. Door het flexibel kiezen en inzetten van deze hulpmiddelen krijgen sociale professionals optimaal de ruimte om datgene te doen wat zij op dat moment in afstemming met hun cliënt als het meest zinvol ervaren. Dichterbij is bedoeld voor studenten van sociale studies zoals MWD, SPH, CMV, pedagogiek en Social Work. Maar ook voor sociale professionals biedt de uitgave veel nieuwe informatie. (Bron: covertekst)
Keywords: Maatschappelijk werk -- Nederland; Sociaal werk -- Methodieken; Sociaal werk; Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Nederland).