Een wereld vol troost : kinderen leren omgaan met verlies - Verliefde, Erik, ....-; De Kockere, Geert, 1962- (Leuven : CEGO, 2006)
Een wereld vol troost' is een materialenset die kinderen in de basisschool helpt om over verlieservaringen te communiceren en zo, onder begeleiding van leerkrachten of andere volwassenen, op een psychisch gezonde manier met verlieservaringen te leren omgaan. Wordt ook wel de "rouwkoffer" genoemd. Wie in de klas, op school of elders met een concrete verliessituatie geconfronteerd wordt, vindt zeker bruikbaar materiaal in deze koffer, samen met een leidraad om met dit materiaal aan de slag te gaan. De koffer biedt materiaal aan rond 15 uiteenlopende verliessituaties, die elk nog eens vanuit verschillende hoeken benaderd kunnen worden: 1. Verandering in leefomgeving 2. Inbraak en diefstal 3. Confrontatie met (natuur)rampen en oorlog 4. Ziekte, opname in een ziekenhuis, functieverlies 5. Veranderingen n.a.v. de ontwikkeling van het kind (ouder worden) 6. Dementie 7. Overlijden 8. Scheiding van iemand, een dier dat wegloopt, (echt)scheiding 9. Iemand wordt vermist, loopt verloren 10. Afwijzing door anderen 11. Belangrijke veranderingen bij ouders 12. Verlies van een betekenisvol object 13. Verlies in het spel 14. Een familielid met een handicap, met een ziekte 15. Natuur
> 15 grote thematekeningen van Suana Verelst > 15 gedichten van Geert De Kockere > 20 verhalen van Rien Broere en Joris Denoo > 5 poppenkastscenario's van Annemie Dechamps > 15 reproducties van kunstwerken geselecteerd door Marianne Van den Boom > de korte film "Victor" van Senne Dehandschutter, getuigenissen van kinderen en de film "Ouders met kanker" (DVD) > "Je verlies mee-delen" (CD-ROM) > "Een wereld vol muziek" van Jan Goovaerts (CD) > een gevoelswaaier > een gevoelsposter > een zakboekje > een handleiding met activiteiten geschreven door Nele Quirynen > boek: "Ruimte voor verdriet" van Erik Verliefde en Riet Fiddelaers > prentenboek: "Opa duurt ontelbaar lang" van Rien Broere en Ann De Bode > kinderboek: "Mama heeft kanker" van Sine Van Mol
Leeftijd: 6-11 jaar.
Didactisch materiaal.
Keywords: Dementie; Echtscheiding; Rouwproces -- Kinderen; Sociale en emotionele vorming -- Basisonderwijs; Verlies (emotie).; Ziek zijn