Meesterlijk leidinggeven : koppeling van theorie en praktijk - Bol, Miranda, ....-; Peerboom, Toine, ....- (Antwerpen : Garant, 2008)
Dit boek bundelt twaalf artikelen die teruggaan op eindwerkstukken van deelnemers aan de OMO School of Management, een postacademische opleiding voor schoolleiders die in 2003 werd opgericht door Ons Middelbaar Onderwijs, een vereniging die 45 middelbare scholen bestuurt in Noord-Brabant. De bedoeling is dat de auteurs de kennis die ze hebben verworven tijdens hun opleiding toegankelijk maken voor het grote publiek. De bijdragen sluiten aan bij de vier thema's waarrond de opleiding is opgebouwd: 'strategie en leiderschap', 'vernieuwen van leerprocessen', 'ontwikkeling van medewerkers' en 'planning en beheer'. De eerste twee thema's komen aan bod in telkens vier artikelen, de twee laatste thema's krijgen elk twee artikelen. De afzonderlijke artikelen bespreken onderwerpen als de ontwikkeling naar autonome schoolbesturen, het werven van goed onderwijspersoneel en de ontwikkeling van een OMO-keurmerk. Alle bijdragen worden afgesloten met een bibliografie. Een uitgave die in de eerste plaats relevant is voor leidinggevenden in het onderwijs.
Van schoolleiders wordt vandaag verwacht dat zij een visie op onderwijs koppelen aan zorg voor de ontwikkeling van mens en organisatie binnen beheersbare kaders. Deze gedachte is richtinggevend voor wat gebeurt in de OMO School of Management. Deze tweejarige postacademische opleiding is een initiatief van de Raad van Bestuur van Ons Middelbaar Onderwijs. Aan de deelnemers van zowel de eerste als de tweede leergang van deze opleiding, die verzorgd wordt door TiasNimbas Business School in samenwerking met KPC Groep, is gevraagd om op basis van hun eindwerkstuk een artikel te produceren dat verworvenheden vanuit de opleiding voor een breder publiek toegankelijk kan maken. Twaalf artikelen die op deze manier tot stand zijn gekomen, zijn geselecteerd voor deze bundel. Ze zijn gegroepeerd rond de vier themata die in de opleiding aan de orde komen. De eerste vier artikelen gaan in op vragen rond 'strategie en leiderschap'. Het tweede viertal artikelen richt zich op vraagstukken in het domein van 'vernieuwen van leerprocessen'. Vervolgens zijn twee artikelen gewijd aan 'ontwikkelen van medewerkers' en sluit de bundel af met twee artikelen die vraagstukken rond 'planning en beheer' betreffen. (Bron: covertekst)
Keywords: Onderwijsmanagement