Kennis maken met scholen - Castelijns, Jos (Joseph Henricus Maria), 1955-; Markus, Irene, ....-; Van der Weegh, Jantine, ....- (Antwerpen : Garant, 2008)
In Nederland, maar ook daar buiten ontstaat op veel plaatsen en in een hoog tempo een nieuwe onderwijspraktijk. Deze ontwikkeling komt van onderop en krijgt zowel steun als kritiek. Scholen worden meer en meer uitgedaagd om te laten zien waar zij voor staan en welke opbrengsten zij realiseren. Dat geldt zeker als zij zeggen een andere praktijk na te streven. Voor een duurzame ontwikkeling van de beoogde praktijk en het verantwoorden ervan hebben scholen inzicht in zichzelf, hun drijfveren en hun praktijk nodig. Dergelijke kennis is niet zomaar beschikbaar. Scholen dienen die zelf te produceren. In dit boek maken we kennis (in de dubbele betekenis van het woord) met enkele basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs die een nieuwe onderwijspraktijk ontwikkelen en zich daarvoor verantwoorden. Zij maken, ondersteund door onderzoekers van het NIVOZ, zelf de benodigde kennis. 'Kennis maken met scholen' bevat een verslag van hun ervaringen. (Bron: covertekst)
Een bundel artikelen waarin verslag wordt uitgebracht van de vernieuwingsprocessen bij acht basisscholen en zeven scholen uit het voortgezet onderwijs die deelnamen aan het programma 'Bekwaamheid en kwaliteit' van het Nederlands Instituut voor Onderwijs en Opvoedingszaken (NIVOZ). Centraal idee is dat de kennisproductie moet worden opgevat als een gezamenlijk proces van leraren en leerlingen. Gesprekspartners van buitenaf zorgen dan weer voor kritische voetnoten. Eerst expliciteert een 'intuïtieve' leraar zijn taak en vertellen leerlingen en leraren hoe ze hun school ervaren. Vervolgens gaan een schoolleider en een coördinator in op het vormen van een schoolconcept en is er aandacht voor het werken met portfolio's. Aan elk van deze hoofdstukken gaat een synopsis vooraf. Een slothoofdstuk vat de bevindingen samen en bespreekt toekomstperspectieven. Achteraan volgen een naschrift, een beknopte literatuurlijst en de personalia van de auteurs. Dit boek richt zich in de eerste plaats tot schoolleiders, maar is een goede inspiratiebron voor iedereen die werkzaam is in het onderwijs.
Keywords: Kwaliteitszorg -- Onderwijs