Vitaliteit in processen van collectief leren : samen kennis creëren in basisscholen en lerarenopleidingen - Castelijns, Jos (Joseph Henricus Maria), 1955-; Koster, Bob, 1952-; Vermeulen, Marjan, ....- (Antwerpen : Garant, 2009)
In deze publicatie schetsen drie onderwijskundigen een theoretisch model voor het vormgeven van collectieve leerprocessen. De bedoeling is om basisscholen en lerarenopleidingen een kader te bieden voor de ontwikkeling van een onderwijspraktijk waarin alle participanten serieus worden genomen en die zowel wordt vormgegeven door leraren en opleiders als door leerlingen en studenten. Eerst wordt ingegaan op de integrale ontwikkeling van scholen en opleidingen, het creëren van kennis en het uitbouwen van een 'vitale ruimte' waarin tegemoet wordt gekomen aan de behoeften van alle individuen. Daarna wordt concreet bekeken hoe men collectief leren kan vormgeven in respectievelijk een basisschool en een opleiding. Een laatste deel bespreekt de praktische aanpak en enkele instrumenten.
Veel basisscholen en lerarenopleidingen hebben de ambitie een onderwijspraktijk te ontwikkelen die voor alle betrokkenen interessant, motiverend, uitdagend en betekenisvol is. Dit streven vraagt om een proces waarin de behoeften van leerlingen, leraren, studenten en opleiders serieus worden genomen. Als belanghebbenden participeren zij in de vormgeving van de beoogde praktijk. Het op systematische wijze realiseren van een gezamenlijke ambitie wordt collectief leren of collectief kennis creëren genoemd. Collectief kennis creëren is een vitaal proces waarin aan de individuele behoeften van betrokkenen aan relatie, competentie en autonomie tegemoet wordt gekomen. Tegelijk wordt ook voorzien in de collectieve behoeften aan cohesie, coherentie en coöperatie. Deze publicatie biedt een theoretisch model voor collectieve leerprocessen en gaat in op de vormgeving ervan. Zij laat aan de hand van casuïstiek zien hoe collectief leren in een basisschool en een opleiding gestalte krijgt en biedt er een samenhangende methodiek voor. (Bron: covertekst)
7. Een praktische aanpak van collectief leren
Keywords: Onderwijsleerprocessen