De school, de lach en de lagg : over humor in het onderwijs. - Mahieu, Paul, 1952-; Dietvorst, Cees, ....- (Antwerpen : Garant, 2009)
Dit boek bevat een zestal teksten van pedagogen en onderwijskundigen over het belang van humor in het onderwijs. Ondanks het onderwerp is 'De school, de lach en de lagg' een zeer ernstig boek, ook al tracht men hier en daar met een grapje of een cartoon duidelijk te maken dat humor wel degelijk nuttig is. De artikelen bestrijken een bijzonder ruim gamma aan onderwerpen: het belang van humor voor docenten, de humor van leerlingen die ten koste gaat van leerkrachten, de combinatie van humor en (school)management, de wisselwerking tussen humor en creativiteit. Verder wordt onder meer betoogd dat humor en verantwoordelijkheid een goed tweespan kunnen vormen, en dat iedereen aanleg heeft voor humor. Bovendien wordt duidelijk stelling ingenomen tegen platvloerse en kwetsende humor (zie de 'lagg' uit de titel). De artikels worden ondersteund met figuren, voetnoten en uitgebreide bibliografieën. Een register ontbreekt. Een degelijk boek, dat wel enige inspanning vereist van de lezer. De tekst is namelijk doorspekt met vakjargon en bevat Engelstalige passages die een gedegen kennis van de taal vergen.
Onderwijs is een ernstige aangelegenheid. Juist daarom is er nood aan meer humor in dat onderwijs. Want opbouwende en relativerende humor ('de lach') smeert de schoolcultuur, draagt bij tot creatief denken en bevordert het leerproces. Kwetsende of negatieve humor (de 'lagg') stelt de school dan weer in staat storingen in de schoolcultuur op het spoor te komen en bespreekbaar te maken. Dit boek bestaat uit een mix van essays, wetenschappelijke bijdragen en praktijkgerichte onderdelen die de aard, het belang en de functies van humor in het onderwijs behandelen. Het geheel wordt opgefleurd met cartoons en gevalsbeschrijvingen. (Bron: covertekst)
1. Humor in het onderwĳs, een inleidende beschouwing 2. Het bekken van de Maes. Over functies van humor in het onderwĳs . Onderwĳs onder de MRI-scanner: de rol van humor voor docenten 4. Je kunt er toch mee lachen? Humor van leerlingen met de leraar als mikpunt 5. Management en humor, een onmogelĳk duo? 6. Humor en creatief denken 7. Humor en verantwoordelĳkheid. Twee verschillende werelden. Of toch niet? 8. Humor: luctor et cultor! Een uitleidende beschouwing
Keywords: Humor -- Onderwijs