Zelfkennis in loopbaanontwikkeling : verder bouwen op vruchtbare grond - Van Huijgevoort, Hans, ....-; Admiraal, Doreen, ....-; Vloet, Kara, ....- (Antwerpen : Garant, 2006)
Zelfkennis in de loopbaanontwikkeling vormt het centrale thema van dit boek., Twaalf auteurs hebben elk vanuit een specifieke invalshoek dit thema beschreven. Enkele bijdragen gaan in op het leren kennen van jezelf in onderwijs en opleiding, andere gaan over zelfkennis van de persoon als werkende in een arbeidsorganisatie. Ook de context waarin een persoon de eigen loopbaan vormgeeft en zichzelf beter kan leren kennen, komt aan bod.
Naar aanleiding van het afscheid van een van hun collega's schreef een aantal docenten van de Fontys Hogeschool in Eindhoven samen een boek over de rol van zelfkennis in de loopbaanontwikkeling. Zelfkennis staat immers centraal in het handelen van de mens, en heeft dus een belangrijke functie voor de loopbaanontwikkeling. Er komen in dit boek zowel modellen (bv. zelfconfrontatiemethode, de narratieve benadering, de spiritueel-ecologische benadering) als praktische uitwerkingen en voorbeelden (bv. de werkbeleving als oplossing van stress en burn-out) aan bod. Verschillende contexten (onderwijs, de werkvloer en de persoonlijke levenssfeer) worden onderzocht. Enkele bijdrages bieden originele benaderingen in, bv. de 'loopbaantarot' en 'onvoorspelbaarheid-als-uitgangspunt'. Voor mensen die in een organisatie bezig zijn met het welzijn van de medewerkers en voor hen die zich op dergelijk beroep voorbereiden, biedt dit boek zowel ankerpunten als stimuli om meer aandacht te hebben voor zelfkennis.
Keywords: Loopbaan; Zelfkennis