Scholen duurzaam ontwikkelen : bouwen aan professionele leergemeenschappen. - Verbiest, Eric, ....- (Antwerpen : Garant, 2008)
Scholen dienen een professionele leergemeenschap te zijn. Hierover zijn scholleiders, leerkrachten en onderwijskundigen het eens. In een professionele leergemeenschap ontwikkelen en onderhouden deze mensen een structuur en een cultuur van samen werken en samen leren met als doel de voortdurende verbetering van het onderwijs. Over de vraag hoe een school zich als professionele leergemeenschap kan ontwikkelen is veel minder bekend. Deze publicatie gaat uitgebreid in op deze vraag. Hoe verloopt deze ontwikkeling? Welke interventies zijn belangrijk? Wat is de rol van de schoolleider? Het boek doet verslag van een langdurig project waarin een aantal scholen werden ondersteund in hun ontwikkeling tot professionele leergemeenschap en kennis werd verzameld over dat proces.
Deze publicatie gaat terug op het COPL-project (Capaciteitsontwikkeling in Professionele Leergemeenschappen) van de Kenniskring Schoolontwikkeling en Schoolmanagement aan de Fontys-Hogescholen (Tilburg). Aan de hand van cases gaan verschillende auteurs in op de ontwikkeling van een school tot een zogenoemde 'professionele leergemeenschap'. Veel aandacht gaat naar de centrale rol die de schoolleider speelt bij innovatieprocessen. Uit de conclusies onthouden we onder andere dat de begrippen 'verbreding', 'verdieping' en 'verankering' goed bruikbaar zijn bij de beschrijving van verschillen in de ontwikkeling van scholen. De bijdragen worden ondersteund met tabellen, figuren, kaders met extra informatie, voetnoten en bibliografieën. Achteraan volgen praktische instrumenten, zoals een matrix waarmee men kan nagaan in hoeverre een school een professionele leergemeenschap vormt. Een informatief en handig boek voor wie betrokken is bij onderwijsontwikkeling. De focus ligt op het Nederlandse en Vlaamse basisonderwijs, maar het referentiekader en de instrumenten zijn ook relevant voor andere onderwijsniveaus.
Scholen dienen een professionele leergemeenschap te zijn. Hierover zijn school leiders, leerkrachten en onderwijskundigen het eens. In een professionele leergemeenschap ontwikkelen en onderhouden deze mensen een structuur en een cultuur van samen werken en samen leren met als doel de voortdurende verbetering van het onderwijs. Over de vraag hoe een school zich als professionele leergemeenschap kan ontwikkelen is veel minder bekend. Deze publicatie gaat uitgebreid in op deze vraag. Hoe verloopt deze ontwikkeling? Welke interventies zijn belangrijk? Wat is de rol van de schoolleider? Het boek doet verslag van een langdurig project waarin een aantal scholen werden ondersteund in hun ontwikkeling tot professionele leergemeenschap en kennis werd verzameld over dat proces. Na enkele inleidende theoretische hoofdstukken wordt het ontwikkelproces van vier scholen uitgebreid beschreven. Ook bevat het boek hoofdstukken met materialen die gebruikt kunnen worden in de diagnose van de school en de verdere ontwikkeling van de school als professionele leergemeenschap. (Bron: covertekst)
Keywords: Onderwijsleerprocessen; Onderwijsmanagement; Onderwijsvernieuwing