Dynamisch personeelsbeleid : werken met een richtdocument : creatieve zoektocht naar mogelijkheden tot optimale afstemming van de doelen van de medewerker en die van de school - Van Gils, Marc, ....-; Vlaams Verbond van het Katholiek Buitengewoon Onderwijs; Casaer, Karel, ....- (Antwerpen : Garant, 2007)
Deze 'SOB-katern', een reeks praktijkgerichte publicaties rond specifieke onderwijsbehoeften, is een pleidooi voor een dynamisch personeelsbeleid in een school voor buitengewoon onderwijs. Het gaat om een beleid met aandacht voor elk individu in samenhang met het team. Centraal daarbij staat de betrokkenheid van de medewerkers, die wordt bevorderd door te zorgen voor een goede informatiedoorstroming, door het uitbouwen van overlegmogelijkheden, door het werken met een kernteam, en door voortdurend te reflecteren en te evalueren. Een concreet middel om een dynamisch personeelsbeleid te realiseren is het werken met een richtdocument, dat zoals een functiebeschrijving een basisinstrument is voor het ontwikkelen van een globaal en coherent personeelsbeleid via het vastleggen van doelstellingen voor een bepaalde periode. Via een richtdocument geeft de medewerker zelf richting aan zijn functioneren. De Vlaamse overheid stelde functiebeschrijvingen op waarin veel taken en activiteiten worden vermeld, waardoor mensen echter afgeschrikt werden. Richtdocumenten geven daarom de kans om te selecteren en om eigen klemtonen te leggen. Tijdens functioneringsgesprekken worden de richtdocumenten besproken en aangepast. Zo wordt een richtdocument een cyclisch proces van reflectie, overleg, afstemming en zelfontwikkeling. In een aantal bijlagen zijn concrete voorbeelden opgenomen van richtdocumenten voor verschillende personeelscategorieën in het buitengewoon onderwijs. Dit cahier is in de eerste plaats een bruikbaar hulpmiddel voor schooldirecteurs.
Keywords: Personeelsbeleid -- Onderwijs -- Vlaanderen