Django en de papegaai - Van de Vendel, Edward, 1964-; Brøgger, Lilian, ....- (Wielsbeke : De Eenhoorn, 2009)
De kleuter Django wil een papegaai en zeurt iedereen aan zijn of haar hoofd. Voor zijn verjaardag krijgt hij kleurkrijt en boeken, maar Django wil alleen een papegaai. Gelukkig komt opa met dat cadeau. Al snel blijkt dat Django allergisch is voor de vogel, die dus weer weg moet. Django is ontroostbaar, maar opa heeft een ander dier dat uiteindelijk de plaats van de papegaai inneemt. De denkwijze van een kleuter wordt goed getroffen en het boek biedt ouders de gelegenheid om het begrip allergie aan de orde te stellen. Het verhaal kent een goede spanningsopbouw, onder andere door het toepassen van herhalingen, en laat zich goed voorlezen (ook al zal het slot niet direct voor elke lezer/luisteraar helemaal duidelijk zijn). De kleurrijke, enigszins cartooneske, paginagrote illustraties in gemengde techniek laten de emoties van Django erg goed zien. De auteur ontving diverse prijzen, onder andere Zilveren Griffels in 2009 en 2008 voor respectievelijk 'Opa laat zijn tenen zien' en 'Eén miljoen vlinders'
Leeftijd: 4+
Keywords: Huisdieren