Outreachend werken : basisboek voor werkers in de eerste lijn - Van Doorn, Lia (Cornelia), 1961-; Van Etten, Yvonne, ....-; Gademan, Mirjam, ....- (Bussum : Coutinho, 2013)
Het wordt druk achter de voordeur. Hulpverlenend Nederland moet achter het bureau vandaan en de mensen thuis gaan opzoeken. In vakjargon wordt dit ook wel 'outreachend werken' genoemd. Dit boek analyseert deze ontwikkeling van de laatste jaren. Na een kort historisch overzicht van de hulpverlening beschrijft dit boek op systematische wijze de mensen op wie de hulpverlening zich moet richten en de argumenten die vaak gebruikt worden om onder dit outreachend werken uit te komen. Vervolgens wordt het proces beschreven van signaal naar uitvoering en afsluiting. Tot slot wordt ingegaan op een theoretische en methodische onderbouwing van outreachend werken en onder welke voorwaarden het kan plaatsvinden. Een praktisch boek met daarnaast ook de nodige achtergrondinformatie. In deze tweede druk is het tweede hoofdstuk over de geschiedenis van outreachend werken opnieuw geschreven en zijn verschillende gegevens en de literatuurlijst geactualiseerd.
Het was in Nederland altijd taboe om hulp te verlenen aan mensen die daar niet om gevraagd hadden. Maar sinds outreachend werken aantoonbare resultaten oplevert voor de cliënt en zijn omgeving, is de belangstelling ervoor sterk toegenomen. Dit basisboek laat (aankomende) eerstelijns social workers goed beslagen ten ijs komen in deze uitdagende vorm van hulpverlening. Outreachend werken is zeer praktisch en didactisch van opzet. Het bevat een sterke theoretische onderbouwing van de werkwijze. Het praktische gedeelte beschrijft het methodisch handelen: Hoe organiseer je outreachend werk en hoe legitimeer je het? Welke vaardigheden en gedragskenmerken heb je nodig om dit werk te kunnen doen? Hoe treed je cliënten tegemoet? Hoe organiseer je samenwerking met andere instanties of het sociale netwerk rondom de cliënt? De bijbehorende website biedt een uitgebreide verzameling van studiemateriaal: videofragmenten, brochureteksten, opdrachten, formulieren, links en een interactief schema. Verschil met de vorige druk In de 2e druk is de doelgroep van het boek binnen de opleidingen verbreedt. Het boek is helemaal geactualiseerd. Nieuw zijn de vragen bij elk hoofdstuk.
(Verkorte inhoudsopgave) 1 Inleiding op outreachend werken - 2 Historisch overzicht van outreachend werken - 3 Outreachend werken en zijn cliënten - 4 Legitimering van outreachend werken - 5 Signalen verzamelen - 6 Reageren op signalen en eerste contactlegging -7 Contact met de cliënt voortzetten en afsluiten - 8 Theoretische en methodische aangrijpingspunten - 9 Voorwaarden om outreachend te kunnen werken
Keywords: Hulpverlening; Sociale welzijnszorg