Probleemgestuurd leren : een wegwijzer voor studenten - Moust, Jos (Jozef Hubertus Christiaan), 1945-; Bouhuijs, Peter A. J. (Petrus Adrianus Johannes), 1947-2017; Schmidt, Henk G., ....- (Groningen : Noordhoff, 2009)
PROBLEEMGESTUURD LEREN besteedt aandacht aan de vaardigheden die je als student nodig hebt om in onderwijsgroepen te functioneren. De volgende vragen worden beantwoord: - Hoe pak ik een probleem aan? - Hoe werk ik samen in een onderwijsgroep? - Hoe ga ik om met culturele diversiteit? - Hoe geef ik als gespreksleider leiding aan een onderwijsgroep? - Hoe organiseer ik optimaal mijn zelfstudie? Voorbeelden, tips en checklists zorgen ervoor dat je snel kunt vinden wat belangrijk is voor een succesvolle aanpak van je probleemgestuurde studie.
Bundeling van ervaringen die sinds dertig jaar aan de medische faculteit van de universiteit van Maastricht en elders zijn opgedaan met 'probleemgestuurd leren'. Ingrediënten van deze methode zijn de probleembeschrijving, voorkennis, vragen en motivatie en dat alles samen met anderen en onder begeleiding van een docent. In zeven hoofdstukken werken ervaren schrijvers een en ander grondig uit. Het probleem is het startpunt van het onderwijs; dan volgt de analyse in een groep. Daaruit ontstaat een voorlopig analyse. Uit de opkomende vragen formuleren studenten de leerdoelen voor zelfstudie. Na deze zelfstudie dragen de studenten aan elkaar ter integratie hun onderscheiden vondsten voor. De organisatie van het leerproces vindt plaats in leerblokken met een centraal thema. Inleiding, roosters, groepsindelingen, literatuurlijsten, audiovisuele hulpmiddelen aangevuld met practica en colleges, excursies en vaardigheidstrainingen volgen in een strak schema. Een actieve leerhouding, nieuwsgierigheid en leren binnen een bepaalde context blijken hoogst effectief. Aanbevolen voor studenten uit het universitair, hoger en middelbaar beroepsonderwijs. Deze druk is geheel herzien, sterk uitgebreid en geactualiseerd.
Keywords: Probleemgestuurd leren; Studievaardigheden