Psychopathologie - Cuyvers, Guido, 1951- (Mechelen : Plantyn, 2013)
Dit studieboek behandelt de betekenis van de psychische stoornis, de manier waarop deskundigen tot kennis over de stoornis komen en de verschillende perspectieven die deskundigen gebruiken. De belangrijkste symptomen komen aan bod, geordend volgens de psychische functies. Daarna volgen de psychische stoornissen. Hoofdstukindeling en volgorde in de bespreking van de stoornissen zijn gebaseerd op de vijfde editie van het referentiewerk de ‘Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders', de DSM-5. De beschrijving van de stoornissen bevat ook telkens de criteria zoals die in de DSM-5 zijn vastgelegd. Bij elke stoornis worden een aantal bijkomende kenmerken behandeld, zoals de prevalentie, de comorbiditeit en het verloop van de stoornis. Ten slotte presenteert de auteur per stoornis enkele theoretische modellen en elementen van de etiologie. Psychopathologie is bedoeld voor studenten hoger onderwijs die zich in verschillende opleidingen voorbereiden op een functie in de geestelijke gezondheidszorg en de psychosociale hulpverlening. Het boek richt zich ook tot de grote groep van mensen die beroepshalve geregeld met psychisch gestoorden te maken krijgen en die een genuanceerde visie op de psychische stoornis willen verwerven.
Keywords: Psychopathologie