Met opa in de sneeuw - Boonen, Stefan, 1966-; Meijer, Marja, 1966- (Wommelgem : Van In, 2013)
Na Met opa op de fiets en Met opa aan zee hebben Stefan Boonen en Marja Meijer weer een avontuur klaar: Met opa in de sneeuw. Opnieuw worden opa en zijn zeven kleinkinderen opgevoerd in een andere context: ze gaan samen sneeuwmannen maken, sneeuwballen gooien en met de slee rijden. Dat slee rijden kent echter een licht dramatische afloop voor opa. Met opa in de sneeuw mist jammer genoeg een verhaal. Het is veeleer een opsomming van allerlei activiteiten die kinderen doen in de sneeuw, zonder echt te werken naar een climax of met een sterke verhaallijn. Om in de wintersfeer te komen is het prima, maar allicht wordt het geen boek om het hele jaar door te blijven voorlezen. De opa-boeken zijn steeds opgebouwd volgens hetzelfde stramien: opa en de kleinkinderen trekken eropuit en laten oma achter. Ze beleven heel wat avonturen, weliswaar avonturen tussen serieuze aanhalingstekens, en keren terug naar oma, waar opa uitgeteld ligt te snurken terwijl de kinderen lekkers krijgen. Kinderen die de vorige boeken hebben bekeken, zullen deze opbouw zeer snel herkennen. Dat zorgt voor een leuke dynamiek bij het voorlezen: kinderen kunnen voorspellen wat er zal gebeuren. Aan de voorlezer dus de taak die voorkennis van kinderen uit te buiten om het boek dat tikje extra te geven. De illustraties van Meijer zijn zeer duidelijk en levendig met felle kleuren. Ze zorgen voor de juiste sfeerschepping. De vele details, personages en acties op één prent geven kinderen een aanleiding om zelf veel bij te gaan verzinnen over wat ze horen en zien. Dat is dan meteen ook weer een sterk punt van de hele reeks: de kinderen worden uitgenodigd om mee te 'lezen'. De voorlezer kan hier handig op inpikken door zelf ook aandachtig de prenten te bekijken en er vragen over te stellen.
Leeftijd: 3+
Keywords: Grootouders. -- Seizoenen - Weer; Spelen; Winter