Vrolijk - Van Hout, Mies, 1962- (Wommelgem : Van In, 2013)
Twintig kleurige prenten van vissen brengen in een bijna tekstloos prentenboek gemoedstoestanden in beeld, zoals benieuwd, zenuwachtig, dapper, verlegen, verwonderd, bedroefd, kwaad, trots, jaloers en verliefd. Op de zwarte pagina is een vis te zien met op de tegenover liggende bladzij het begrip in een bij de vis passende ondergrondkleur en kleurige, handgeschreven letters. Zo heeft bang een dreigend rode ondergrond met doorkraste letters, en zwemt de vis weg; bij zenuwachtig zijn vis en letters bibberig, bij bedroefd lijken tranen de letters uit te vegen. Knap getroffen emoties met summiere middelen: simpele vorm en textuur van de vis, plaatsing van de ogen, stand van de bek, schrijfwijze van de letters. Van illustrator Mies van Hout verschenen eerder onder andere 'Bang mannetje' en 'Schatje en Scheetje'. Oblong prentenboek, gele schutbladen, zwarte omslag met kleurige titel en vis. Expressief prentenboek; fijn om met peuters de soms subtiel verschillende emoties te bekijken en erover te praten. Op de website van de auteur vind je onder meer tips voor het praten over en uitbeelden van gevoelens en allerlei (creatieve) activiteiten.
Leespluim 2011
Kinderboekwinkelprijs 2012
Leeftijd: 2+
Keywords: Gevoelens-Gedrag; Vissen