'Jij kan beter' : als je kind een onderpresteerder is... - Kieboom, Tessa, 1966- (Antwerpen : Witsand, 2012)
In dit boek bespreekt de auteur, directeur van het Antwerpse Centrum voor Begaafdheidsonderzoek (CBO), de problematiek van onderpresteren bij hoogbegaafde kinderen. Het eerste deel linkt onderpresteren aan hoogbegaafdheid. De auteur belicht hier vooral de kenmerken van hoogbegaafdheid, en legt in mindere mate verbanden met onderpresteren. Het tweede deel gaat dieper in op het onderpresteren. De auter legt haarfijn, aan de hand van zeer concrete voorbeelden, uit wat onderpresteren eigenlijk is, welke de kenmerken zijn, hoe een kind een onderpresteerder geworden is of wordt… In een laatste, praktijkgericht deel legt de auteur uit hoe je als opvoeder het onderpresteren kan aanpakken. Ze bespreekt hier kritisch een aantal belangrijke items zoals het belonen en straffen, het houden van goede gesprekken, tips bij een goede studiemethode enz. Het boek besluit met een aantal zeer algemene tips. Hier laat de auteur de kans liggen om zeer concrete tips te geven voor ouders en leerkrachten die geconfronteerd worden met onderpresteerders. Een toegankelijk boek over deze materie.
Van sommige kinderen en jongeren gaan de schoolresultaten en de inspanningen die ze leveren er schooljaar na schoojaar op achteruit, terwijl iedereen er eigenlijk van overtuigd is dat ze best wel slim zijn. Over die kinderen zeggen kleerkrachten vaak: 'Het zit er wel in, maar het komt er niet uit!' Er is iets te doen aan onderpresteren! - Ben ook jij die eindeloze veldslagen die je levert om je kind aan de slag te krijgen meer dan beu? - Ga ook jij met lood in de schoenen naar oudermomenten op school? - Maak ook jij je zorgen over de toekomst van je 'luie' kind? - Ben ook jij bang dat je kind straks zonder (geschikt) diploma de arbeidsmarkt op moet? - Voel ook jij je uitgeput en wanhopig? - Is ook jouw kind onhandelbaar, onverschillig of depressief? Dit bijzonder vernieuwende boek legt op verhelderende wijze uit wat onderpresteren precies is, en waarom het juist bij intelligentere kinderen en jongeren vaker voorkomt. Het toont aan dat onderpresteren niet zomaar een 'afwijking' is, maar wel het gevolg van factoren die jullie samen in de hand hebben. Het basisboek over onderpresteren bij kinderen, van dé autoriteit op het gebied van hoogbegaafdheid. Veel kinderen zijn behoorlijk intelligent, misschien zelfs heel intelligent of eventueel hoogbegaafd. Maar lang niet altijd komt ‘wat er in zit, er ook uit', tot grote frustratie van ouders,leraren en deze kinderen zelf. Kinderen en jongeren die in de loop der jaren zijn gaan onderpresteren, dragen een groot, onzichtbaar verdriet met zich mee en kampen voortdurend met negatieve opmerkingen (‘Jij kan beter!'), negatieve commentaren en uiteindelijk ook een heel slecht zelfbeeld. En dat terwijl iedereen weet dat ze zo verstandig zijn! Hoe dat kan en hoe je je kind op een nieuw spoor zet en het stap voor stap weer zelf zijn verantwoordelijkheid laat opnemen voor zijn schoolresultaten, lees je in dit boek.
Keywords: Hoogbegaafde kinderen -- Onderwijs; Leerprestaties; Leerstoornissen