Te vriendelijk! Ontsnap aan burn-out, maak promotie en verdien meer. - Swinnen, Luc, ....- (Leuven : Davidsfonds, 2013)
'Te' is altijd te veel, tenzij in ‘tevreden'. Die oude wijsheid gaat zelfs op voor vriendelijkheid. Kan je wel te vriendelijk zijn? Jazeker, toont dr. Luc Swinnen aan in de opvolger van zijn succesboek ‘Burn-out'. Een overdaad aan verantwoordelijkheidsgevoel en dienstbaarheid op het werk, leidt lang niet altijd naar een hogere sport op de professionele ladder. Integendeel, wie ‘te vriendelijk' is op het werk, en niet op tijd en stond ‘nee' leert zeggen, loopt een groot risico op een burn-out. Sterker nog: ze blijven steken in het midden van hun carrière, verdienen minder, hebben minder kans op promotie… Wie te vriendelijk is, geraakt niet aan de top. In ‘Te vriendelijk!' ontleedt en verklaart stress- en burn-outspecialist dr. Luc Swinnen de mechanismen achter ons gedrag op het werk. Op basis van zijn jarenlange onderzoek geeft hij talloze tips die wél werken om meer voldoening en resultaat te halen van je werk, zonder altijd ‘ja' te moeten knikken.
Een van de categorieën mensen die gemakkelijk last krijgen van een burn-out zijn 'nice people'. Dit zijn mensen die graag in een goed blaadje bij anderen komen. Ze hebben last van een laag zelfbeeld en hebben het gevoel buitengesloten te worden. Dat laatste komt doordat hun omgeving merkt dat nice people manipulators zijn, die alle energie steken in het verkrijgen van respect en waardering. Te vriendelijk wordt dan een andere omschrijving voor niet assertief genoeg, aldus de auteur. Via een vijftienstappenplan leert hij de lezer beter voor zichzelf op te komen. De auteur gaat uitgebreid (soms langdradig) in op de vele (theoretische) aspecten van burn-out. Voor in het boek waarschuwt de auteur dat hij geen enkele verantwoordelijkheid voor medische, psychische of sociale letsels aanvaard, omdat dit boek geen handboek is. Voor klachten over burn-out moet men zich tot de huisarts wenden. Waarom schrijft hij dan zo'n verklarend boek over burn-out met een stappenplan voor een breed publiek?
Keywords: Burn-out.; Stress