Opgelet ! Systematisch signaleren in maatschappelijke ondersteuning en eerstelijnszorg - Scholte, Margot, ....-; Felten, Hanneke, ....-; Sprinkhuizen, Ard (A. M. M.), 1957- (Bussum : Uitgeverij Coutinho, 2013)
Er is veel veranderd in de maatschappelijke hulpverlening, het sociaal werk, de jeugdzorg en andere sectoren die zich met het sociaal/maatschappelijk leven van de burger bezighouden. Al die beroepen en werksoorten groeien naar elkaar toe, daarom is er een verzamelnaam: sociaal werker. Samenwerking van de verschillende sociale zorginstellingen in de eerste lijn is van het grootste belang om samenlevingsproblemen te signaleren. Er is veel gaande door nieuwe wetgeving. De AWBZ versobert en de Wet maatschappelijke ondersteuning komt in de plaats, maar dat is nog niet het laatste. 'Er zal toch recht moeten gedaan worden aan de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de samenleving' is een stelling in dit boek, geschreven door docenten maatschappelijk/sociaal werk aan het hbo. Wij leven in een 'participatiesamenleving' en moeten veel zelf doen. De gevolgen van de overheidsmaatregelen komen de sociaal werkers dagelijks tegen: mensen die de aansluiting gaan missen. Daarom dit geheel herziene studieboek op hbo-niveau, aangepast aan de veranderde actualiteit.
Door de grote maatschappelijke veranderingen is signaleren als taak steeds belangrijker geworden in het sociaal werk. Hulpverleners, stafmedewerkers en managers hebben echter geregeld moeite met signaleren. In Opgelet! wordt beschreven hoe signaleren systematisch kan worden uitgevoerd. De auteurs beantwoorden eerst een aantal basale vragen, zoals: Wat is signaleren? Waarom is signaleren belangrijk? En welke deskundigheden zijn ervoor nodig? Vervolgens zetten zij aan de hand van een stappenplan uiteen hoe medewerkers en organisaties signalen kunnen verzamelen, analyseren en interpreteren, en hoe zij actie kunnen ondernemen en deze actie kunnen evalueren. Hierbij gaan de auteurs in op de veranderde manier van werken van sociale professionals, waaronder outreachend werken, met meer aandacht voor de eigen kracht van burgers en cliënten. De auteurs ondersteunen de theorie steeds met voorbeelden uit de praktijk. Opgelet! is bestemd voor sociaal werkers; van beginnende professionals binnen sociale studies tot managers in zorg en welzijn.
Keywords: Maatschappelijk werk -- Methodiek