Training gespreksvaardigheden voor social work. - Gerritsen, Maritza, ....-; Vlasman, Ineke, ....- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2013)
Binnen het hoger sociaal agogisch onderwijs word je opgeleid tot een professional die beschikt over een kennisbasis, juiste attitude en grote beheersing van diverse (gespreks)vaardigheden. Vaardigheden die je in de complexiteit van het werkveld op de juiste manier moet inzetten om de cliënt en zijn omgeving zo goed mogelijk te helpen. Juist die vaardigheden zijn moeilijk te leren vanuit een boek, maar gaan gepaard met frequente oefening, herhaling en het ontvangen van feedback. Dit boek is daarom gecombineerd met een website waarop filmfragmenten, ondersteunende informatie en toetsmateriaal te vinden is. Het boek behandelt de meest voorkomende vaardigheden voor social workers in praktische zin en bevat een groot aantal oefeningen die je kunt gebruiken om je verder te bekwamen in het voeren van gesprekken met cliënten, hun netwerk en je collega's. In de filmfragmenten op de website worden veel voorkomende vaardigheden voor social workers getoond, zowel met als zonder nadere uitleg. Boek en website sluiten aan bij de actualiteit van het hedendaagse onderwijs, competentiegericht en praktijkgericht. Ook hebben de auteurs gekozen voor een goede aansluiting bij de actualiteit van het werkveld door zowel het werken met cli?nten, als het werken namens en voor cliënten te behandelen. Dit boek is bedoeld om social workers in opleiding en andere sociaal agogische professionals, te ondersteunen bij het ontwikkelen van gespreksvaardigheden.
Keywords: Gesprekstechnieken -- Maatschappelijk werk