Schooltas vol verdriet : leren omgaan met rouw in de klas - Genijn, Karin, ....- (Leuven : Acco, 2013)
Een school is een bijzondere plaats. Het is de plaats bij uitstek waar kinderen kunnen leren. De allermooiste lessen worden vaak geleerd tussen het aangeboden leerstofpakket: daar waar kinderen samenspelen, waar ze conflicten uitpraten, waar ze elkaar geheimpjes vertellen op de speelplaats of waar ze een troostende arm om elkaars schouder leggen wanneer vriend of vriendin iets ergs heeft meegemaakt. Maar wat als dat verdriet plots immens groot is? Zo groot dat het niet alleen leerlingen maar ook de strafste leerkracht aan het wankelen brengt? Wanneer een klasgenootje of leerkracht sterft… Is er dàn ruimte voor troost? Kan de school die verlamd lijkt door dit nieuws nog kracht vinden om met haar leerlingen op weg te gaan in het rouwproces? Hoe gaat men dan om met die schooltas vol verdriet? Hier valt een echte levensles te leren: die van troosten, rouwen, gevoelens tonen, verbinden, herinneren,.... Dit boek is een relaas van een school die een van haar leerlingen verloor. Het is het verhaal achter de schermen over het gemis van een leerling en welk effect dit op de school kan hebben. Het boek is bedoeld als ondersteuning voor hulpverleners in brede zin die met verlies op school kunnen te maken krijgen: leerkrachten, directies, zorgleerkrachten, CLB-medewerkers, pedagogische begeleiding, … Wie het leest, vindt herkenning in de gevoelens waardoor men overspoeld raakt na het verlies van een leerling. Het boek reikt echter verder dan dat: het biedt de lezer ook concrete handvatten om mee aan de slag te gaan. Deze werkvormen zijn ook toepasbaar bij andere verlieservaringen waarmee de school te maken kan krijgen: de dood van een leraar, ouder, grootouder,... Het boek neemt de lezer op sleeptouw vanaf het brengen van de moeilijke boodschap tot de nazorg waardoor het zeer bruikbaar wordt in de praktijk.
Leren omgaan met verdriet zou een taak van de school moeten zijn omdat leerlingen in alle levensfasen kunnen worden geconfronteerd met verlies. In dit boek wordt aan de hand van een casus, het verongelukken van een leerling, beschreven wat de school kan doen aan rouwverwerking. Uitgangspunt is het hebben van een goed draaiboek waarin precies beschreven staat wat en wanneer er iets moet gebeuren en tot wiens taak dat behoort. Vervolgens wordt ingegaan op de vraag hoe je de moeilijke boodschap brengt, hoe je de eerste opvang organiseert, hoe je troost kunt bieden en hoe je ouders kunt informeren. Hierna komen nuttige werkvormen voor het verwerken van het verlies in klassen, de voorbereiding op de uitvaart, het afscheidsmoment op school en de nazorg aan de orde. Goede, praktische en zeer concrete handleiding voor rouwverwerking in het basisonderwijs. Vooral geschikt voor leerkrachten, studenten aan lerarenopleidingen en andere betrokkenen.
Keywords: Rouwproces -- Kinderen; Rouwproces -- Jeugd