Sterk starten : survivalkit voor de nieuwe leerkracht. - Dehandschutter, Johan, ....- (Leuven : Acco, 2013)
Wie in het onderwijs begint, krijgt het van bij de start hard te verduren. Het is geen werkterrein waarop je langzaam mag groeien. Om zijn toekomstkansen in de nieuwe school veilig te stellen, moet de beginnende leerkracht zich in de veeleisende werkomgeving staande houden en van bij de start een goede indruk maken op de vele betrokkenen. Gelukkig beschikt de startende leerkracht hiervoor over een aantal krachtige instrumenten. Dit boek biedt hem inzichten en strategieën om van die instrumenten efficiënte middelen te maken om zijn doel te bereiken. De auteur heeft meer dan 30 jaar ervaring als leerkracht en is mentor-coach van zijn school sinds 2005. Hij schrijft vanuit de situatie van het secundair onderwijs, maar de algemene principes zijn op elk onderwijsniveau van toepassing. Starten in een nieuwe school is als beginnen aan een jungletocht. Iemand die zich daar aan waagt, is sterk gebaat met concrete tips die voortspruiten uit terreinkennis en ervaring. Dit boek is een praktisch overlevingspakket dat focust op veel meer factoren dan de klassieke startbrochure. Het staat aan de zijde van de starter en kijkt met hem naar de vele elementen die hem kunnen maken of kraken. In dit overlevingspakket zitten 11 gereedschappen, elk met een bijhorende gebruiksaanwijzing. De survival kit toont de gebruiker hoe hij krediet kan verwerven en behouden op zijn nieuwe school. Het wil hem vervullen met zelfvertrouwen en zin om er in zijn boeiende onderwijsopdracht tegenaan te blijven gaan. Deze survival kit is een handig gereedschap en dat niet alleen voor wie in een nieuwe school van start gaat. Mentoren en directeurs kunnen hem inzetten bij de begeleiding van hun starters. Studenten in de lerarenopleiding vinden er in een notendop de vele facetten van hun toekomstige job en inzichten voor hun klasmanagement, voor hun relatie met hun toekomstige directeurs, collega's en ouders en voor de beheersing van werkdruk en conflicten. De meer ervaren collega's ontdekken er nieuw
Dit boek richt zich op beginnende leraren en leraren in opleiding. In lay-out en tekst heeft het boek de uitstraling van een survivalkit: een overlevingspakket. De school en het onderwijs als een jungle en als een oerwoud, waarin je je als jonge leraar staande moet houden en moet overleven. Dat is de sfeer die het boek uitademt. In elf korte hoofdstukken komen de kernwaarden langs: de startwaarde, je eerste stappen, inzet, zelfvertrouwen, lesmanagement, lesvoorbereiding, imago, sociaal actief en crisismanagement. Het boek sluit af met een soort survivalkit: kaarten die je zelf kunt invullen met je uitdaging, je idee, je motivatie en je uitvoering.
Wie in het onderwijs begint, krijgt het van bij de start hard te verduren. Het is geen werkterrein waarop je langzaam mag groeien. Om zijn toekomstkansen in de nieuwe school veilig te stellen, moet de beginnende leerkracht zich in de veeleisende werkomgeving staande houden en van bij de start een goede indruk maken op de vele betrokkenen. Gelukkig beschikt de startende leerkracht hiertoe over een aantal krachtige instrumenten. Dit boek biedt hem inzichten en strategieën om van die instrumenten efficiënte middelen te maken om zijn doel te bereiken. Ze zijn gericht op leerkrachten van het secundair onderwijs en komen van een collega met meer dan 30 jaar ervaring als leerkracht. De schrijver is mentor-coach van zijn school sinds 2005. Starten in een nieuwe school is als beginnen aan een jungletocht. Iemand die zich daar aan waagt, is sterk gebaat met concrete tips die voortspruiten uit terreinkennis en ervaring. Dit boek is een praktisch overlevingspakket dat focust op veel meer factoren dan de klassieke startbrochure. Het staat aan de zijde van de starter en kijkt met hem naar de vele elementen die hem kunnen maken of kraken. In dit overlevingspakket zitten 11 gereedschappen, elk met een bijhorende gebruiksaanwijzing. De survivalkit toont de gebruiker hoe hij krediet kan verwerven en behouden op zijn nieuwe school. Het wil hem vervullen met zelfvertrouwen en zin om er in zijn boeiende onderwijsopdracht tegenaan te blijven gaan. Deze survival kit is een handig gereedschap en dat niet alleen voor wie in een nieuwe school van start gaat. Mentoren en directeurs kunnen hem inzetten bij de begeleiding van hun starters. Studenten in de lerarenopleiding vinden er in een notendop de vele facetten van hun toekomstige job en inzichten voor hun klasmanagement, voor hun relatie met hun toekomstige directeurs, collega's en ouders en voor de beheersing van werkdruk en conflicten. De meer ervaren collega's ontdekken er nieuwe ideeën en mogelijkheden in.
Met 2 digitale bijlagen: dossier 1: whiteper; dossier 2: motiveren van leerlingen.
Keywords: Leraren