Doktertje spelen ...? Over lichamelijkheid en seksualiteit bij jonge kinderen. - Detavernier, Bieke, ....-; De Beuckelaer, Marina, ....-; De Sterck, Stein, ....- (Leuven : Acco, 2013)
Dit boek gaat over hoe scholen kunnen omgaan met seksueel getint gedrag van kleuters (3-6 jaar). Al dan niet vermeend seksueel grensoverschrijdend gedrag van kleuters roept veel vragen en (soms heftige) reacties op bij leerkrachten, schoolleiding en ouders. Het boek schetst de problematiek, geeft aan hoe de psychoseksuele ontwikkeling van kleuters normalerwijze verloopt, gaat in op seksueel ongepast en grensoverschrijdend gedrag bij kleuters, beschrijft hoe ouders in dit soort situaties vaak met hun gevoelens op de loop gaan en schetst hoe een school het beste met dit soort situaties kan omgaan. Hoewel het boek een aantal duidelijke voorbeelden bevat (in rood afgedrukt), is de tekst in grote lijnen toch meer beschouwend dan praktisch. Het boek is geschreven door een groep Vlaamse kindertherapeuten.
Seksualiteit en kinderen, het lijkt niet samen te horen. Toch maken kinderen ook op dit vlak een ontwikkeling door. Ze ontdekken hun eigen lichaam en dat van anderen. Ze zijn nieuwsgierig naar het verschil tussen jongens en meisjes. Ze spelen vadertje en moedertje of doktertje. Het hoort allemaal bij groot worden. In een kleuterschool doen zich dagelijks situaties voor die verwijzen naar de seksuele ontwikkeling van kleuters. Sommige situaties passeren, andere roepen vragen of zelfs zorgen op. Op het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Antwerpen (VKA) krijgen we verschillende meldingen per jaar van kleuterscholen die zich zorgen maken over seksueel gedrag bij kleuters. Ze vragen wat normaal is en wat niet en hoe te reageren ten aanzien van de kinderen en ouders. Vaak ontstaat er heel wat commotie bij de verschillende betrokkenen en dreigt de impact hiervan op de kinderen grote proporties aan te nemen. Hoe gaat onze huidige maatschappij om met het thema seksualiteit en wat is de mogelijke impact hiervan op onze kinderen? Wat mogen we verwachten van een normale psychoseksuele ontwikkeling en meer bepaald bij kleuters? Wanneer worden er grenzen overschreden en hoe kunnen we dit begrijpen? Wat is de impact hiervan op ouders? Hoe kan een kleuterschool op een constructieve manier hiermee omgaan? Met dit boek willen de auteurs hun visie en ervaringen delen met anderen. Ze hopen hiermee tegemoet te komen aan de vele vragen bij kleuterscholen over het thema seksualiteit bij jonge kinderen. Ook buitenschoolse voorzieningen waar kleuters samen komen, ouders en hulpverleners in het algemeen kunnen in dit boek antwoorden vinden over dit thema.
Hoofdstuk 5: Een 'goed genoeg' school
Keywords: Seksuele opvoeding; Seksualiteit -- Kleuters