Als ouderen rouwen : oudere mensen helpen bij verlies - Adriaensen, Marie-Christine, ....-; Retsylam, E. C. J., ....- (Tielt : Lannoo, 2005)
Hoe help je ouderen die na een lang leven samen plotseling alleen komen te staan? Een must voor wie steun wil bieden; een boek dat spreekt over rouwen, maar ook over liefde, hoop en geloof in het leven Een positief en hoopgevend boek voor mensen in de omgeving van ouderen die rouwen: hun kinderen, kleinkinderen, vrienden, hulpverleners … Hoe rouwen ouderen? Zijn er verschillen tussen mannen en vrouwen? Hoe gaan we om met rouw-opvang en -begeleiding? Ook uitermate geschikt voor de hulpverlening De dood van de partner is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in het leven van oudere mensen. Uit onderzoek blijkt echter dat ouderen die een dergelijk verlies meemaken, zelden de gepaste hulp en ondersteuning krijgen. Hoe help je ouderen die, na een leven lang samenzijn, plotseling alleen komen te staan? Als ouderen rouwen is een boek voor iedereen die een oudere in rouw wil ondersteunen: kinderen, kleinkinderen, familie, vrienden en vriendinnen, mantelzorgers, hulpverleners en huisartsen. Het is een boeiend en hoopgevend boek, dat verwoordt wat rouwende ouderen voelen en meemaken. Het toont hoe we hen kunnen helpen: van praktische tips tot intensieve begeleiding. Als ouderen rouwen vertelt over verdriet en rouw, maar ook over liefde, hoop en geloof in het leven.
Dit vlot geschreven boek behandelt veel aspecten van de rouwfasen en de gevolgen ervan. Er wordt gedifferentieerd naar het verlies van de partner, een kind etc., en tussen de beleving door mannen en vrouwen. Het tweede deel behandelt opvang- en begeleidingsmogelijkheden en een uitvoerige case study. De erg lange literatuurlijst bevat vooral veel nuttige Franse en Engelse literatuur en veel letterkunde (Van Eeden zowel als Kees van Kooten). Van de Nederlandse vakliteratuur ontbreken opvallend Jan Matse (over de beleving van de dood in tehuizen) en Munnichs (de beleving van de eindigheid). De schrijfster, gerontologe en rouwdeskundige, geeft voor vragen en suggesties haar e-mail adres. Ze baseert haar boek vooral op onderzoek dat ze samen met anderen in 2003 deed in Vlaamse tehuizen, naast praktijkervaring. Over dit specifieke onderwerp dat zowel voor ouderen als hulpverleners van wezenlijk belang is, bestaat weinig literatuur voor een algemeen publiek.
Met index
Keywords: Ouderen -- Psychosociale hulpverlening; Rouwproces -- Ouderen