Cocreatief leiderschap : mierenspel. - Larock, Yves, ....-; De Weerdt, Sven, ....- (Antwerpen : Garant, 2012)
Dit boek is bestemd voor leidinggevenden en begeleiders die zonder pasklare antwoorden en oplossingen, het pad van cocreatief leiderschap willen bewandelen. Eerst gaan de auteurs in op cocreatie, als de bij uitstek gepaste benadering van complexe uitdagingen in organisaties en samenleving. Vervolgens beschrijven ze vijftien ondersteunende praktijken, soms gedragsregels genoemd, die ze als krijtlijnen van hedendaags leiderschap naar voor schuiven. Samengevat gaat het daarbij om een leiderschap dat de verantwoordelijkheidszin van medewerkers / participanten / burgers (opnieuw) aanwakkert en aanstuurt op zelfsturing bij het realiseren van verandering (bron: website Garant)
Vanuit de visie dat de veranderende samenleving complexe uitdagingen met zich meebrengt, zal cocreatief leiderschap, een vorm van participatief leiderschap, nodig zijn om veranderingen daadwerkelijk te realiseren. In het eerste deel komen cocreatie als begrip, duurzaamheid en gedeeld leiderschap aan de orde. Het tweede, meest omvattende deel bestaat uit een vijftiental korte hoofdstukken waarin telkens een item aangaande het faciliteren van cocreatie belicht wordt. Aan het eind van ieder hoofdstuk worden reflectievragen gesteld waarmee de lezer zich in de materie kan verdiepen. Tevens besluit ieder hoofdstuk met verwijzingen naar literatuur. De opgenomen tekeningen en de inleidende spreuken bij elke hoofdstuk verlevendigen de teksten. Het boekje is zeer beknopt geschreven hetgeen de duidelijkheid ten goede komt, maar wel van de lezer vraagt om elke zin tot zich door te laten dringen om deze in het geheel in te kunnen passen. Voor ieder die met leiderschap of begeleiding te maken heeft op allerlei gebieden, waaronder bedrijven en instellingen, maar ook buurtwerk en verenigingen een aanwinst om het leiderschap te toetsen en te verbeteren.
Deel 1 – Het waarom en waartoe van cocreatie Cocreatie als antwoord op complexe uitdagingen - Duurzaamheid - Gedeeld leiderschap - Deel 2 – Praktijken voor het faciliteren van cocreatie - Stuur aan op autonomie, stel je op als coach - Vraag! - Luister! - Ga om met complexiteit en ambiguïteit - Creëer een context voor dialoog - Zorg voor een respectvolle interactie -Verwerf passionele afstand - Blijf open van geest, initieer creativiteit - Maak werk van teamwerk, ook in netwerken - Stel je waarderend en toekomstgericht op - Gebruik metaforen, visualiseringen en verhalen - Ontwikkel procesgevoeligheid - Focus op zinvol veranderen - Doe aan persoonlijke en collectieve ontwikkeling - Wees ook een goede manager
Keywords: Leidinggeven; Medezeggenschap -- Ondernemingen