Op schouders van ouders : het opvoedingsgebeuren tussen wens en realiteit. - Van De Velde, Danny, ....- (Antwerpen : Garant, 2013)
Opvoeding is een taak die ouders doorgaans met vallen en opstaan vervullen. Dit boek zit vol 'trage vragen' als: hoe kunnen kinderen iets van hun leven maken? Waarop niet gemakkelijk een antwoord volgt. Het boek geeft geen directe adviezen, geen opvoedingstips. Inspiratie biedt de (ver)beeldende taal die geboden wordt in gedichten, treffende citaten, romanfragmenten en 'filmscoops'. De ouder van vandaag is een gefragmenteerde persoon met een superdruk leven en vele rollen. Relaties duren niet vaak meer een leven lang. Daarin moet geïnvesteerd worden. Prachtig, kunstzinnig uitgevoerd boek met diepgang, zowel in de uitvoering als in de opbouw en samenstelling. Met veel mooie, toepasselijke gedichten, filmbesprekingen, afbeeldingen en wijze uitspraken als 'Een goede opvoeder zet het kind op het paard, een slechte tilt het erover'. Voorzien van bronnen en noten. De auteur is pedagoog en heeft drie kinderen in de tienerleeftijd. Hij is directeur van een school voor secundair onderwijs in Brugge. Voor ouders die hun kinderen op hun schouders mee (willen) leren kijken naar de omringende wereld.
Kinderen grootbrengen is een hele onderneming. In onzekere tijden hebben ouders houvast nodig. De vele opvoedingstips - hoe goed bedoeld ook - maken ouders vaak nog onzekerder. Dit boek laat een andere klank horen. De auteur steekt ouders een hart onder de riem door te laten zien dat opvoeden niet zozeer een kunde, maar veeleer een kunst is, een levenskunst meer bepaald. De opvoedingsadviezen in dit boek zijn gekaderd in een reflectie op het ouderschap. De lezer kan zich bij de verkenning van fundamentele opvoedingsvragen laten inspireren door de vele verwijzingen naar films, poëzie en romanfragmenten. Het 'goede leven' is wat elke opvoeder in het vizier moet houden. Is het belangrijkste voor elke vader of moeder niet dat: 'kinderen gelukkig zijn, ze goed terecht komen, ze iets van hun leven maken'? Deze en andere 'trage vragen' komen hier aan bod. Pedagogisch bewuste ouders kunnen het verschil maken. Op schouders van ouders leren kinderen uitkijken naar de hen omringende wereld. Dit uitkijken geldt in twee betekenissen: verlangend uitzien en uit je doppen kijken.
Keywords: Opvoeding; Ouderschap