Missing link : een integrale begeleiding voor moeilijk bereikbare jongeren - Van Dooren, Greet, ....- (Leuven : Acco, 2014)
Dit is een methodiekboek voor wie aan de slag wil met ‘moeilijk bereikbare doelgroepen': mensen die door de mazen van het hulpverleningsnet dreigen te glippen. Het wil praktijkwerkers helpen om deze mensen te begeleiden naar werk of als dit nog niet haalbaar is naar een zinvolle tijdsbesteding, met aandacht voor allerlei obstakels in hun leven. Het is een praktisch boek met methoden en bijbehorende instrumenten. De methodiek werd ontwikkeld in de context van het vormingswerk voor moeilijk bereikbare jongeren, maar kan ook worden ingezet voor andere moeilijk bereikbare doelgroepen. Ze is bedoeld om de ‘missing link' in te vullen tussen doelgroep en dienstverleners; en tussen hun meervoudige, complexe problematiek en het versnipperde dienstverleningsaanbod. De integrale benadering van de methodiek zorgt ervoor dat deze niet alleen ingezet kan worden in functie van tewerkstelling maar ook binnen individuele begeleidingen in andere domeinen zoals ‘onderwijs', ‘vrije tijd' of ‘welzijn'. Missing Link-begeleiding is erop gericht moeilijk bereikbaren alsnog te bereiken, hen aan het stuur van hun traject te zetten, hun netwerk te verstevigen, samen op weg te gaan richting werk of zinvolle tijdsbesteding en de afgelegde weg in beeld te brengen. Dit vereist vindplaatsgericht en aanklampend werken, aandacht voor alle levensdomeinen en het betrekken en uitbreiden van het persoonlijke en professionele netwerk van de doelgroep. Het vereist een begeleider die ‘trajectgezel' is en het versnipperde lokale hulpverlenings- en dienstverleningsaanbod linkt en coördineert. Tot slot vereist dit instrumenten die inzicht geven, actie stimuleren en evoluties op vlak van ‘zachte' en ‘harde' resultaten zichtbaar maken.
Keywords: Begeleiding -- Jongeren