Ontwikkelingsgerontologie. - de Graaf, Jan Willem, ....-; Tieleman, Maryke, ....- (Den Haag : Lemma, 2013)
Verouderen is een levenslang proces en kan niet alleen worden beschouwd als een ontwikkeling op weg naar verval, gekenmerkt door een toename van ziekten, maar ook – en dat is de optiek van de auteurs van dit boek voor studenten – vanuit een ontwikkelingsperspectief. De auteurs zijn hoofddocenten bij Hogeschool Saxion, afdeling toegepaste psychologie. De procesvisie die zij hanteren, is geënt op het ICF-model van de Wereldgezondheidsorganisatie. Dat belicht ouder worden vanuit tegelijk gedrag, ontwikkeling en 'brein'. Het boek biedt onder meer ook inzicht in de processen die liggen achter veranderende functies als de zintuigen (zien en horen) en dank zij de casuïstiek komt naast de 'technische' elementen de mens juist en vooral in zijn ontwikkelings- en aanpassingspotenties ruimschoots aan bod. Een boek dat hbo-studenten en geïnteresseerde leken een daarop gerichte, multidisciplinair gefundeerde kijk op de mens biedt en inspiratie tot en houvasten voor het een leven lang zich ontwikkelen.
De gemiddelde levensverwachting van mensen neemt steeds verder toe. Mensen blijven in vergelijking tot enkele decennia geleden ook steeds langer actief en dat is ook voor de gezondheid van het brein het beste. Het thema veroudering wordt door de auteurs niet beschouwd als een statisch eindproduct maar wordt besproken vanuit een procesvisie – het ICF model van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Neuropsychologisch en psychosociaal ouder worden – veroudering – wordt vanuit een combinatie van gedrag, ontwikkeling en brein beschouwd. Ontwikkelingsgerontologie bestaat uit zeven hoofdstukken, een slot en een bijlage, waarin diverse visies op ouderen, leeftijdsgerelateerde veranderingen eerst in het algemeen en later specifiek worden behandeld op het gebied van ontwikkeling, motoriek, cognitie en geheugen. Het slothoofdstuk gaat over ouderdomsklachten, verliessituaties, interventiemogelijkheden en copingstrategieën om daar zo goed mogelijk mee om te kunnen gaan, met het doel het leven een nieuwe draai te kunnen geven. Het boek bevat verder diverse casussen met al dan niet leeftijdsgerelateerde aandoeningen en klachten. Enerzijds ter verheldering van de stof en anderzijds ter overdenking aan de hand van opdrachten. Op deze wijze krijgt de lezer zowel achterliggende theorie alsook mogelijkheden om deze kennis toe te passen. De relatie tussen hersenen en gedrag komt telkens naar voren.
7. Verouderen en coping
Keywords: Gerontologie