De kunst van het luisteren : communiceren met kinderen op school en thuis - Verliefde, Erik, ....-; Stapert, Marta, ....- (Leuven : Acco, 2003)
Dit boek gaat over luisteren naar wat kinderen zeggen, voelen, denken, maar ook naar datgene wat ze net niet zeggen. Omgaan met kinderen is een vaardigheid die ouders, leerkrachten en groepsleiders dagelijks hanteren. Vanuit een diep respect voor de reeds bestaande houding van deze volwassenen, bieden de auteurs een extra dimensie aan in het communiceren met kinderen. Dit boek gaat over luisteren op vele manieren, naar je diepste zelf en naar anderen. Het is luisteren naar wat kinderen zeggen, voelen, denken, maar ook naar datgene wat dieper zit dan louter gedachten en emoties. Verandering in het gedrag ontstaat wanneer kinderen leren luisteren naar hun eigen binnenkant, naar wat van binnen lijfelijk voelbaar is (een gevoel - van onrust tot boosheid... - hebben over, het aanvoelen van iets). Dit veranderingsproces ("Focussen") wordt verduidelijkt met tal van voorbeelden die de auteurs putten uit hun eigen ervaringen met kinderen, uit workshops, trainingen en begeleiding. Dit boek reikt u een manier aan om beter om te gaan met kinderen. De auteurs maken een onderscheid tussen het dagelijks omgaan met kinderen thuis en een meer gestructureerde aanpak op school en in groepssituaties.
Een psychologische handleiding voor het gestructureerd leren luisteren van opvoeders naar kinderen en van kinderen onderling in allerlei situaties, vooral thuis en op school: eerste jaren, school en puberteit. Die kunst van het communiceren heeft tot doel de ontplooiing van kinderen zo goed mogelijk te begeleiden. Beide psychologen beschouwen het luisteren naar wat zich binnen in jezelf en in kinderen afspeelt, een essentiële vaardigheid, die te leren valt. Het is een methode die al in de jaren zeventig door de Amerikaan E.T. Gendlin is uitgewerkt en die hij 'focussen' noemt. In acht hoofdstukken schetsen de auteurs talrijke voorbeelden uit de praktijk, waarop steeds wordt gereflecteerd. Het merkwaardige begrip 'focussen', ongeveer synoniem met 'lijfelijk ervaren', is een centraal begrip in dit boek. Een toch vooral theoretische verhandeling voor meer begrip voor kinderen in allerlei omstandigheden, hoezeer ook met voorbeelden toegelicht.
Keywords: Communicatie -- Kinderen