Zorgdomotica - Van Hoof, Joost, ....-; Wouters, Eveline, 1958- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2012)
Mensen worden steeds ouder en blijven in absolute zin langer gezond. Ook ouderen willen graag baas zijn over hun leven en daar hoort ook bij het kunnen blijven wonen in het huis waar ze vaak al jaren wonen en zich thuis voelen. Tegelijkertijd hebben ouderen op latere leeftijd meer hulp nodig bij de dagelijkse activiteiten en krijgen vaak ook diverse grotere en kleinere beperkingen ten aanzien van hun gezondheid te verduren. Het aantal jongere mensen dat hulp kan verlenen neemt juist af. De tijd is dan ook rijp voor slimme technologie, waar zorgdomotica er een van is. Wat wordt eigenlijk bedoeld met zorgdomotica? Wat kan men ermee en wat niet? Wie heeft er iets aan en hoe verandert het werk van de installateur en de zorgverlener erdoor? Hoe kan bevorderd worden dat de toepassing ervan succesvol verloopt? Welke ervaringen zijn er al mee? Op deze en andere vragen wordt in dit boek antwoord gegeven. Zorgdomotica is geschreven voor iedereen die te maken heeft of krijgt met zorgdomotica: zowel de mensen die nu en in de toekomst als zorgverlener werken, als zij die zich juist met de ontwikkeling en installatie van technologie (gaan) bezighouden. Want een ding is zeker: de demografische en sociaal-economische veranderingen vragen om slimme en innovatieve oplossingen, en dat betekent tevens slim samenwerken tussen de verschillende disciplines. Op die manier wordt zorgdomotica een succes en is het mogelijk een kwalitatief goede of zelfs betere zorg te bereiken.
Keywords: Domotica; ICT -- Gezondheidszorg; Wonen -- Ouderen