Didactisch referentiekader : handleiding bij de lesvoorbereiding. - Meeus, Wil, 1969- (Leuven : Acco, 2012)
Dit boek is bedoeld voor studenten in de lerarenopleiding, beginnende leraren en leraren die even terug willen naar de basis. Het biedt zowel een praktische handleiding bij het maken van de eerste lesvoorbereidingen, als een wetenschappelijk onderbouwd overzicht van de didactische theorie. Dankzij een vlotte schrijfstijl slaagt de auteur erin om soms complexe materie op een heel heldere manier herkenbaar te maken voor wie nieuw is in het vak en het vakgebied. Tegelijk is het boek een handleiding vol praktische tips om beginnende leraren een goede start te laten maken. De auteur demonstreert een doorleefd inzicht in de didactiek door een combinatie van jarenlange onderwijservaring en wetenschappelijk onderzoek in het domein. Het boek vertrekt vanuit een geactualiseerd didactisch referentiekader waarin de verschillende didactische componenten op een organische manier met elkaar verbonden worden. De minutieuze bespreking van die componenten is uniek in de zin dat geen enkel spanningsveld uit de weg gegaan wordt. Ze worden integendeel juist geduid. De auteur neemt zelf stelling in vanuit de verwachting dat het boek leraren en andere onderwijsbetrokkenen uitdaagt om voorbij het oppervlakkige na te denken over lesgeven en het resultaat daarvan onmiddellijk voor zichzelf ook te vertalen in praktische handelingen bij het ontwerpen van onderwijs.
Inhoudsopgave (verkort): 1. Inleiding - 2. Kiezen voor het onderwijs - 3. Opdracht van de leraar - 4. Didactisch referentiekader - 5. Beginsituatie - 6. Schriftelijke lesvoorbereiding - 7. Doelstellingen - 8. Didactische evaluatie - 9. Didactische werkvormen - 10. Klasopstelling - 11. Onderwijsleermiddelen - 12. Leerprocessen - 13. De eerste lesvoorbereidingen
Keywords: Didactiek; Lesvoorbereidingen