Landschapskoffer : venster op het landschap. (Brugge : Provincie West-Vlaanderen)
Naast de natuur speelt de mens een belangrijke rol in het ontstaan van landschappen. Door de eeuwen heen is een grote variatie aan cultuurlandschappen ontstaan die op verschillende manieren waardevol kunnen zijn. Voor de leerkracht kan het landschap een dankbaar onderwerp zijn voor een vakoverschrijdend project: immers een landschap laat zich lezen, het toont zijn verleden en geeft een indicatie over hoe natuur en mens ermee omspringen. Observeren, typeren, verwoorden, beschrijven, schetsen, discussiëren, afstanden schatten, kaartlezen, ... allemaal vaardigheden die in een praktische veldwerkoefening aan bod kunnen komen en waarmee eindtermen en ontwikkelingsdoelen worden gerealiseerd. De landschapskoffer bevat alle materialen die nodig zijn om rond landschap te werken. Tevens bevat de bundel met lesbrieven nog tal van suggesties voor voorbereiding of naverwerking in de klas.
Caddy - Plooimeter - Rolmeter 20 meter - Witbordstiften villeda (4 kleuren) - Kompas (groot) - Kompas (klein) - Opdrachtenkaartjes - Boomhoogtemeter - Pakket kleurenfoto's (18 stuks)- Witte nylon touw (10 meter, doormeter 2 mm) - Witte nylon touw (4 meter, doormeter 2,5 mm) - Witte nylon touw (20 meter, doormeter 4,5 mm) - Groene plantenstokjes - Potloupe - Schrijfplankjes - Vensters in karton - Waterpas - Meetstok 2 meter - Oriëntatiecirkels - Map Werkfoto's (rode map) - Info wandplaten (groene map) - Info het kleine Loo (groene map) - Familieportret - Werkblad reliëfdoorsnede - Werkblad meten over en onder water - Info trekbewegingen (grijze map) - Info amfibieën (grijze map) - Info landschap leren kijken (grijze map) - Info geodetische punten (grijze map) - Info meettocht : het kompas (grijze map) - Info fauna-uitstapplaatsen (grijze map) - Info silhouetten van bomen (grijze map) - Zoekkaarten wilde planten - Zoekkaarten grassen, varens, mossen - Topografische kaart - Affiche 'kleine landschapselementen' - Kijkbuisje - Werkboek : venster op het landschap
Bij deze koffer horen ook 8 metalen paaltjes
Didactisch materiaal.
Keywords: Landschappen; Landschapseducatie; Natuureducatie; Natuurkennis -- Basisonderwijs; Wereldoriëntatie -- Basisonderwijs