Hoe krijg ik ze zover? : draagvlak zonder dwang - Van Setten, Jan, ....- (Amsterdam : Business Contact, 2013)
Je loopt voorop... Stel, je organisatie of team zit in een belangrijk veranderproces. Als 'trekker' van de gedragsverandering heb je een duidelijke visie en een helder plan voor de toekomst. Je loopt als manager stevig voor de troepen uit. ...maar wie volgt? Je medewerkers wachten echter af, blijven maar vragen stellen en lijken het zekere voor het onzekere te nemen. Je geduld wordt danig op de proef gesteld. Hoe krijg je ze mee? Hou de aansluiting! Gedragsverandering is een fragiel proces dat in een aantal natuurlijke fases verloopt. Elke fase heeft tijd nodig en stelt specifieke eisen aan jou als (bege)leider. Loop je te hard van stapel, dan verlies je de aansluiting. Onbegrip, cynisme en zelfs weerstand zijn dan het gevolg. Gaat het te langzaam, dan treedt er energieverlies op en ga je kansen missen. De weg van de minste weerstand Jan van Setten vertelt hoe je je medewerkers met glashelder management door de verschillende fases heen krijgt. Hoe je mensen op een natuurlijke wijze betrokken maakt. Hoe je weerstand herkent en weerlegt. Hoe je respectvol afscheid neemt als het echt niet werkt. Verwarrend eenvoudig In dit boek worden fundamentele inzichten met humor gekoppeld aan herkenbare praktijksituaties. Het zal je inspireren om het roer in handen te nemen, op een manier die gewaardeerd wordt door medewerkers, collega?s en klanten ? zelfs door je familie en vrienden.
In dit studieboek vertelt de managementcoach aan de lezer (in de ik-vorm en tutoyerend) over zijn ervaringen met managers die leiding gaven aan veranderingsprocessen. Deze ervaringen zijn illustraties van zijn tips en adviezen om mensen enthousiast te krijgen voor veranderingen en het uitvoeren ervan. Hij noemt het plannen en uitvoeren van veranderingen 'TRIPpen'; dat staat voor de kennis over Talenten, Rollen, Invloeden en Posities van de betrokken managers en hun medewerkers. Voorwaarde voor het veranderingsproces is dat iedereen weet wat ze samen willen bereiken en hoe. Ook moet daarover in twee richtingen helder gecommuniceerd worden. Een manager moet leren dat de medewerkers persoonlijk gemotiveerd raken door vertrouwen en waardering en dat ze daardoor dat ook blijven tijdens de implementatie (de commitmentladder). Om deze fasen van gemotiveerdheid beter te leren staan in elk hoofdstuk algemene oefen-/praktijkopdrachten. Een niet te moeilijk studieboek over motivatie en verandermanagement, bedoeld voor managers die veranderingen in bedrijven plannen en daaraan leiding geven.
Keywords: Leidinggeven; Management